Hyppää sisältöön

Oulun yliopisto tähtää teollisuuden sivutuotteiden hyödyntämiseen kestävällä kemialla

Oulun yliopiston Kestävän kemian tutkimusyksikössä tähdätään teollisuuden sivutuotteiden hyödyntämiseen kierrättämällä, kemian keinoin. Yritykset haluavat hyödyntää sivutuotteita taloudellisesti ja jalostaa niitä omaan käyttöön tai myyntiin.

Oulun yliopiston artikkelissa Kestävän kemian tutkimusyksikön johtaja, professori Ulla Lassi kertoo yksikön olevan nyt hyvin ajankohtainen ja tarpeellinen. Vaikka itse yksikkö perustettiin vuonna 2015, oli jo tätä ennen vihreän kemian periaatteita luoto aina 1980-luuvulta. Ensimmäiset tutkimusprojektitkin alkoivat kymmenisen vuotta sitten, ja nyt niitä on jo kymmeniä.

Kestävän kemian tutkimusyksikkö tekee aktiivista  yhteistyötä kaivannais-, metalli- ja kemianteollisuuden kanssa. Tarve kierrätyksen tuleekin usein elinkeinoelämän piiristä, sanoo Lassi. 

Oulun yliopiston artikkelissa mainitaan esimerkkinä hyvästä ja tuloksellisesta yhteistyöstä kymmenen vuotta sitten aloitettu akkukemiatutkimus. Sen lähtökohta oli paristoja ja akkuja lajittelevan Akkuser Oy:n kysymys, kuinka käytöstä poistetut alkaliparistot voitaisiin hyödyntää. Tuolloin paristot sulatettiin kuonaksi ilman hyödyntämistä. Nyt prosessi (paristojen murskaus, jauhatus, liuotus ja liuospuhdistus) on nin pitkällä, että sitä markkinoidaan maailmalla. 

Lue koko Oulun yliopiston artikkeli.