Hyppää sisältöön

Orthex tekee kalaverkoista uusiomuovisia sankoja

Ylen jutussa kerrotaan Orthexin kalaverkoista valmistamista muovisangoista ja yhtiön halusta kasvattaa uusiomuovien käyttöä tuotannossa. Kalaverkosta tehdyn sangon hiilijalanjälki on jopa 95% pienempi kuin neitseellisestä öljystä tehdyn sangon.

Kalaverkot ovat ympäristöongelma. Verkot tarttuvat eläimiin, ja muovit hajoavat vedessä pienempiin osiin. Tanskalainen yhtiö Plastix kerää merestä kalaverkkoja, joita lohjalainen Orthex sitten hyödyntää tuotteissaan, pesemisen, puhdistamisen ja granulaateiksi muokkaamisen jälkeen. 

Kalaverkosta tehdyn sangon hiilijalanjälki on jopa 95 % pienempi kuin neitseellisestä öljystä tehdyn sangon. Tuotteen voi käyttää vielä senkin jälkeen, kun se on mennyt käyttökelvottomaksi. Ämpärin voi murskata ja käyttää uudelleen noin kymmenen kertaa, sanoo Ylen jutussa Orthexin toimitusjohtaja Alexander Rosenlew. 

Orthexilla uusiomuovituotteiden kehittäminen on vasta alkuvaiheessa. Rosenlew sanoo Orthexin lisäävän uusiomuovituotteiden osuutta vuoden sisällä nykyisestä 14 prosentista 20 prosenttiin. 

Lue Ylen juttu Orthexista (toimittaja Helena Lappeteläinen). 

Orthex Group on Pohjoismaiden johtava kodin käyttötavaroiden valmistaja, jolla on asiakkaita 40 maassa.