Hyppää sisältöön

Olli Törmäkangas: Eturauhassyöpään löytyi lupaava lääke

Olli Törmäkangas kehittää Orionilla tiimeineen uusia lääkkeitä moniin sairauksiin, muun muassa eturauhassyöpään.

Lääkeainekemisti Olli Törmäkangas kiinnostui tulevasta työsarastaan jo yläasteen kemian tunneilla.

”Kemia avasi maailman, jota ei paljaalla silmällä näe. Atomit ja molekyylit vaikuttavat kaikkeen ja niitä on mahdollista muunnella”, Törmäkangas perustelee.

Hän opiskeli kemiaa Oulun yliopistossa ja väitteli vuonna 2002 tohtoriksi Teknillisessä korkeakoulussa öljyteollisuuden sivutuotteista.

”Voiton vei kuitenkin lopulta lääkeainekemia, johon olin tutustunut kurssilla jatko-opintojen aikana.”

Törmäkankaan ei ole tarvinnut katua päätöstään. Vuodesta 2001 lähtien Orionilla työskennellyt tutkija on ollut mukana useassa lääkekehityshankkeessa.

Lääkekehitys kysyy kärsivällisyyttä. Tyypillinen hanke kestää 10–12 vuotta ennen kuin uusi tuote päätyy pitkän kehitystyön ja huolellisen testauksen jälkeen apteekin hyllylle.

Erityisen ylpeä Törmäkangas on uuden eturauhassyöpälääkkeen kehittämisestä. Lääkkeen kehitys on edennyt viimeiseen vaiheeseen, jossa sen tehoa ja turvallisuutta testataan laajalla potilasjoukolla.

Nyt Törmäkangas on mukana uusissa hankkeissa, joissa kehitetään lääkkeitä muun muassa syöpä- ja kipuindikaatioihin. Erityisen kiehtovaa lääkekehityksessä on hänen mielestään poikkitieteellisyys ja tehokkaaksi hioutunut tiimityö.

”Pääsen olemaan päivittäin tekemisissä usean alan huippuammattilaisen kanssa. 

Tämän homman ehdottomiin helmiin kuuluu myös se, kun pitkän työn jälkeen uusi lääke alkaa hyödyttää potilaita.”

Teksti: Matti Remes
Kuva: Sini Pennanen