Hyppää sisältöön

Nanna Koivula: Kova työ palkittiin

Kova työ palkittiin pitkän kesätyönhakurupeaman jälkeen! Pääsin kesätyöntekijäksi Kemiralle Espoon R&D Fiber and Wet-end-tiimiin, johon olin jo monena vuotena halunnut. Olin onnellinen, että sain juuri Kemiran tarjoaman kesätyömahdollisuuden, sillä työ kuulosti mielenkiintoiselta ja pääsisin tekemään opiskelemiani asioita käytännössä laboratorioympäristössä.

Olen ollut myös aikaisemmin töissä labrassa.  Silloin olin Japanissa ja työni liittyi samaan aiheeseen kuin tänä kesänä Kemiralla. Japanissa valmistin modifioitua tärkkelystä, jota käytetään yhtenä paperin päällystyspastan raaka-aineista. Kemiralla taas valmistan itse pastaa. Myös sellutehtailla on muutama kesä tullut vietettyä prosessinhoitajana. Tällä kertaa siis vuorossa taas labra, odotan innolla!


Kemiran R&D toimipiste Suomenojalla Espoossa

Olen ollut Kemiran Fiber and Wet-end-tiimissä nyt pari viikkoa ja minut on otettu erittäin hyvin vastaan ja meininkiin mukaan. Olen tavannut monia innostavia ihmisiä, ja tiimissäni on myös hauskana yhteensattumana minulle ylä-asteella Oulunkylän yhteiskoulussa kemiaa ja matematiikkaa opettanut Anna-Maija. Anna-Maija oli mahtava ope, ja hänellä oli vielä näinkin monien vuosien jälkeen tallessa luokkamme hänelle antama jäähyväiskortti. Omassa työssäni minua ohjaa iloinen ja aurinkoinen Arja. Hän on ollut laboranttina Kemiran palveluksessa parikymmentä vuotta ja hänen rautaista ammattitaitoaan onkin ilo katsella.

 

Luokkamme Anna-Maijalle antama kortti, joka on hänellä vieläkin tallessa.

Perehdytys on tarpeen, mutta paras keino oppia on käytäntö. Kemiralla olen päässyt heti käärimään labratakin hihat ja oppinut jo muutamassa päivässä monia hyödyllisiä taitoja. Työpäiväni alkaa yleensä sähköpostien lukemisella, jonka jälkeen siirryn päivän askareisiin laboratorion puolella. Joka maanantai osallistun myös tiimipalaveriin, jossa saan tuoda kesätyöääneni kuuluviin.

Työssäni valmistan laboratoriossa paperin päällystysmassoja, eli pastoja, joita laitetaan paperin pinnalle. Pasta jää kuitujen päälle ja silottaa paperin pinnan. Päällystyspastasta suurin osa koostuu pigmenteistä, kuten kalsiumkarbonaatista tai kaoliinista. Pigmenttien lisäksi pastassa on sideaineita, kuten lateksia ja tärkkelystä, ja muita lisäaineita, kuten dispergointiaineita, kovettajaa, paksuntajaa yms. Työssäni vertailen eri paksuntajalaaduilla ja -määrillä muun muassa pastojen Brookfield-viskositeettia, pH:ta, kuiva-ainetta ja tiheyttä. Työssä tarvitaan reippaan asenteen lisäksi huolellisuutta ja tarkkaavaisuutta, sillä aineet punnitaan ja sekoitetaan tasaiseksi massaksi. Olen jo nyt huomannut, että tulen oppimaan kesän aikana paljon.

 

Kuvassa näkyy miten pasta valmistuu. Kemiralla myös panostetaan turvallisuuteen.                        

Työpäivän jälkeenkään ei tarvitse jäädä toimettomaksi, sillä työyhteisössä toimii virkistyskerho Virkku, joka järjestää monia tapahtumia, esimerkiksi beach-volley-treenejä. Saakin nähdä miten Dream Team-joukkueemme pärjää tulevana perjantaina Kemiran kesäjuhlien beach-volley-turnauksessa!

 

Kesätyöntekijät treenaavat beach-volley turnausta varten

Nanna Koivula

Olen 4. vuoden biotuotetekniikan opiskelija Aalto-yliopistosta ja pääaineeni on kuitu- ja polymeeritekniikka. Tänä kesänä olen Kemiralla Fiber and Wet-end-tiimissä töissä.