Hyppää sisältöön

Muoviteollisuus tukee tavoitetta kierrätysmuovien ja uusiutuvien raaka-aineiden lisäämisestä

Euroopan muovien tuottajat tukevat muovipakkauksiin 30%:n kierrätysmuovisisältöä eli uusiomuovia vuoteen 2030 mennessä koko EU:n alueella. Tämä on vahva ja vastuullinen avaus muovialalta itseltään, ja sen tekninen toteutus on jo alkanut, sanoi Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhä 29.9.2021 puhuessaan alan ekstruusiopäivillä Espoossa.

– Uusiomuovin suosio kasvaa ja tuotteita tulee koko ajan lisää. Joka kymmenes muovikilo alkaa olla kierrätettyä. Uusiomuovin tuoteryhmäkohtainen vaihtelu ja käyttömahdollisuudet ovat hyvin isoja. Rajoitteita on yhä paljon raivattavana. Kaikkiin käyttökohteisiin kierrätysmuovia ei ole mahdollista nykyisillä tuotesäädöksillä ja tekniikoilla mahdollista edes laittaa. Pakkauksissa, etenkin elintarvikepakkauksissa, toistaiseksi vain osaa muoveista voidaan käyttää kierrätettynä. Tavoitteeseen pääseminen vaatii aivan uusia kierrätystekniikoita ja toimintamalleja nykyisten rinnalle. Nämä kehittyvät oikeaan suuntaan nyt kiihtyvällä tahdilla muun muassa kemiallisen muovin kierrätyksen kautta.

Muoviteollisuus ry esittää, että vuoden 2030 30 %:n minimikierrätyssisällön rinnalle EU:ssa nostetaan uusiutuvasta raaka-aineesta valmistettu muovi.

– Se, että valmistussektori voisi valita uusiomuovin tai uusiutuvan muovin sekoitevelvoitteensa täyttötavaksi, irrottaisi tehokkaasti tuotantoa fossiilisesta raaka-aineesta. Monet jäljitettävyysasiat ja muutokset ovat samoja molemmissa, joten ne voitaisiin tehdä yhdessä.  Jos toisesta on pulaa markkinoilla, kuten nyt, valinnan mahdollisuus takaisi useamman vaihtoehdon ja paremman toimitusvarmuuden kaikissa tilanteissa. Näin tärkeät, kehittyvät materiaalilinjat saisivat hyvää vauhtia kohti vähähiilistä tulevaisuutta.

– Suomen muoviteollisuuden yrityksillä on valmiutta sekä uusio- että uusiutuvasta raaka-aineesta valmistettujen muovituotteiden valmistukseen. Näitä asioita ja valintoja käydään päivittäin alalla läpi asiakkaiden kanssa, jotta varmasti löydetään oikea muovi oikeaan käyttöön, sanoo Vesa Kärhä.

Muoviteollisuus ry on vuonna 1961 perustettu muovituotteita valmistavien yritysten oma elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö. Se toimii laajassa yhteistyössä muiden järjestöjen ja sidosryhmien kanssa. Muoviteollisuus ry osallistuu alansa kansainväliseen yhteistyöhön muun muassa PlasticsEuropen ja monen muun alan yhteistyöjärjestön kautta.

Lisätietoja: Muoviteollisuus ry, toimitusjohtaja Vesa Kärhä, puh. 040 559 7557, vesa.karha@plastics.fi
Muoviteollisuus ry