Hyppää sisältöön

Martti Aromaa, Reka Kumi: Kesätyöt ovat kokemusten keräämisen aikaa

Martti Aromaa on toiminut Reka Kumi Oy: n toimitusjohtajana jo 16 vuotta. Kemistiksi Turun yliopistosta orgaanisen kemian laitokselta valmistunut Martti on myös Kumiteollisuus ry:n puheenjohtaja ja Kemianteollisuus ry:n hallituksen jäsen.

– Kesätyökokemukseni alkoi jo hyvin varhain kotona, sillä olen maatalon poikana kasvanut sikojen kanssa. Ensimmäinen kodin ulkopuoleinen kesätyöpaikkani oli 80-luvun alussa Vakka-Suomen Puhelin Oy:ssä linjanvetohommissa, siis ”tolppa-apinana”. Kännyköitä ei vielä ollut, joten linjoja vedettiin aina, kun joku puhelimen halusi, myös mökeille ja saariin. Olin tuolloin kiinnostunut juuri tele-, radio- ja tv-tekniikasta ja siksi halusin tuohon hommaan kesätöihin.

– Vaikkei minulla varsinaisesti osaamista ollutkaan, olin hyvin motivoitunut oppimaan puhelinasioista kaiken mahdollisen – olin kiinnostunut. Aluksi olin ammattimiesten opastuksessa ja ohjauksessa, mutta hyvin nopeasti tein samoja töitä kuin he, aivan itsenäisesti. Eihän sinne tolpan päähän voinut muita tullakaan, jos jotain piti tehdä. Loppuvaiheessa olin jo korjaushommissa, yleensä ukonilman jälkeen, missä taito oli löytää vikapaikat ja korjata ne. Asiakkaat olivat yleensä hermostuneita ja huolissaan, kun puhelimet eivät toimineet. Kiitosta tuli, kun saatiin puhelimet.

– Mitä tästä opin? Jos on motivoitunut ja sitoutunut työhönsä, vaikka se ei maailmaa mullistavaa työtä olisikaan, niin työpanostani arvostettiin ja asiakkaat olivat pääasiassa tyytyväisiä. Tosin opin myös sen, että joitakin asiakkaita ei tyytyväiseksi saa koskaan.

– Olin kolmena kesänä näissä töissä, välissä yhden kesän Lounais-Suomen Osuusteurastamossa. Siellä pääsin tehdastyön makuun, ollessani leikkeleiden siivutuskoneen koneenkäyttäjänä. Siitä en pitänyt: pakkotahtista, yksitoikkoista hommaa, missä ei ollut ainakaan minulle mitään kiinnostavaa. Tämän kesätyön tiimoilta kasvoi halu opiskella ja päästä työtehtäviin, missä voi kehittää ja muuttaa asioita. Työkokemuksen jälkeen on ollut myös helpompi ymmärtää nykyisessä työssä tuotantokoneilla työskenteleviä ihmisiä ja jossain määrin samastua heidän ongelmiinsa.

– Olen siis ollut kesähommissa puhelimien ja makkaroiden kanssa ja nyt johdan kumitehtaita Suomessa ja Puolassa. Miten tässä näin kävi? Olin kiinnostunut myös ”kemiasta”: pojanviikarina puuhastelin viinojen kanssa, – kuka nyt ei olisi tuossa isässä? Pyrin opiskelemaan sekä teletekniikkaa että kemiaa yhtä aikaa. Koska Turussa oli tarjolla kemian opinahjo, kun taas telealan korkeakoulut olivat muualla, päädyin kemiaan. Hyvä niin, täytyy sanoa. On ollut mielekäs ala ja opiskelu mahdollistivat moniin erilaisiin töihin teollisuudessa.

– Yliopisto-opiskelun loppupuolella olin kemian alan kesähommissa Nesteen Naantalin jalostamolla, joten lopulta kesätyö oli linjassa opintojeni kanssa.

– Nuorten kannattaa ensin päästä johonkin töihin, mihin vain, ja näin opetella työn tekemisen perusasioita. Loppuvaiheessa kannattaa jo suuntautua oman alan juttuihin. On hyvä, että kokemusta on laajemmalti kuin vain hyvin suppeasti omasta alasta. Se auttaa ajattelemaan laajemmin työelämästä ja sen koukeroista.

Lisätietoja

Reka Kumi Oy