Hyppää sisältöön

Maria Leino: Opiskelijan vappu ja vapun kemia?

Kevään tullen sitä huomaa odottavansa vappua melkein yhtä innokkaasti kuin lapsena oli tapana odottaa. Turussa opiskellessani olen oppinut ihan uudet vapunviettorutiinit: läpi vapun kuunnellaan Tampereen Teekkarien vappuradiota, käydään vaihtamassa kauniin lila insinöörilakki päähän, poljetaan polkuautokilpailuissa, skumpataan yhdessä oman opiskelualan opiskelijoiden kanssa vapulle, grillataan piknikillä ja mennään torille ihmettelemään maailman menoa. Vappuna ei nukuta eikä pysähdytä!

Vappuna saa myös hyvän tekosyyn kokeilla vappumunkkien ja siman valmistusta. Opiskelijayhdistys, jossa toimin, hommaa jäsenilleen vapuksi aina vappumunkkeja ja jakaa niitä vuosi toisensa perään aina saman patsaan juurella. Ihan itse ei niitä leivota, mutta sekin että saa jakaa tuoreita munkkeja ystävilleen vappuna pistää jo hymyilyttämään. Itse olen todella harvoin valmistanut simaa, mutta panimossa työskentelyn myötä päätin tehdä vapun alla olutta. Tein kokeilusatsin Amber Wheat Alea, joka on maustettu limetin kuorella ja karpalolla. Oluen valmistus on jo itsessään todella mielenkiintoinen prosessi! Sen valmistuksessa käytettävä humalakasvi sisältää jopa 200 erilaista makuun vaikuttavaa kemiallista yhdistettä, joten lämpötila, veden laatu ja muut oluen raaka-aineet vaikuttavat hurjasti koko lopputuotteeseen. Oma olueni ei ihan vapuksi ehdi pulloon asti, mutta hengessä ollaan ainakin mukana!

Kemian kannalta vappu on kyllä hauskaa aikaa. Toinen vuoteni Prosessi- ja materiaalitekniikan insinööriopinnoissa alkaa lähestyä loppuaan ja nykyään huomaa innostuvansa pienistäkin arjen kemiallisista reaktioista. Vähän niin kuin ilmapallon valmistuksessa käytetty kumi ja miten se venyy mutta palautuu omaan muotoonsa tyhjentyessään tai kuinka vappujuomaan imeytynyt hiilihappo on säädetty juuri sopivaksi, jotta juoman laatua suojaavaa vaahtoa syntyisi oikea määrä.

Vappu tarkoittaa minulle myös syksyyn valmistautumista. Opiskelijayhdistyksenä toimitamme uusille opiskelijoillemme laboratoriotarvikkeita ja haalareita, joten inventaarion teko on aloitettava ja täydennettävä muun muassa suojakäsineitä ja laboratoriotakkeja valmiiksi varastoon. Hyvissä ajoin valmistautuneena syksyn härdelli kevenee huomattavasti, kun tavarat on tilattu valmiiksi. Näin voi keskittyä tutustumaan uusiin ihmisiin ja auttamaan uusia opiskelijoita kemiantekniikan maailmaan!

Mutta toistaiseksi sanoisin tällee turkulaisittain  #vabueilobu. Eli hyvää vappua!

Maria Leino

Olen KT-blogisti Maria Leino. Olen toisen vuoden prosessi- ja materiaalitekniikan insinööriopiskelija Turun ammattikorkeakoulusta.