Hyppää sisältöön

Kohtuus biosidimaksuihin

Kansalliset viranomaismaksut vaikuttavat yritysten liiketoimintaedellytyksiin. Muuta EU-aluetta korkeammat viranomaismaksut nakertavat suomalaisten suhteellista kilpailukykyä ja voivat käytännössä tehdä pienen yrittäjän toiminnan mahdottomaksi.

Suomessa etenkin biosidi- ja kasvinsuojeluvalmisteiden maksut ovat Euroopan korkeimmat. Esimerkiksi biosidivalmisteen ensihyväksymisen perusmaksu on Suomessa 57 500 euroa ja kokonaan uuden biosiditehoaineen hyväksymismaksu 138 000–330 000 euroa. Toisessa EU-massa hyväksytyn biosidivalmisteen viranomaismaksu on 9 200–11 500 euroa.

Kansallisilla päätöksillä on iso vaikutus

”Maiden väliset erot ovat todella suuria, sillä maksut vaihtelevat muutamasta tuhannesta eurosta satoihin tuhansiin. Pienessä maassa ja pienillä kansallisilla markkinoilla tämä on syytä ottaa huomioon, kun tavoitteena on kansallisen kilpailukyvyn, tuotannon ja työllisyyden ylläpito”, Kemianteollisuuden apulaisjohtaja Juha Pyötsiä sanoo.

”Tuotannon laajuus ei vaikuta maksujen suuruuteen. Pienille kotimaisille ja vain Suomeen tuotteitaan myyville yrityksille biosidimaksut ovat mahdottomia. On myös vaikea käsittää jo kertaalleen toisessa EU-maassa hyväksytyn aineen, esimerkiksi käsidesivalmisteen, suurta käsittelymaksua”.

Biosidit ovat kemiallisia aineita, joilla tuhotaan tai torjutaan haitallisia eliöitä. Niitä käytetään esimerkiksi ihon desifiointiaineissa, tuholaisten torjunta-aineissa ja teollisuuden käyttämissä säilytys- ja puunsuoja-aineissa sekä alusten pohjien kiinnittymisenestoaineissa.

EU:n uusi biosidiasetus tulee voimaan syyskuun alussa ja se edellyttää kansallisten maksujen tarkistamista.

Lisätietoja

Juha Pyötsiä, Kemianteollisuus ry
Apulaisjohtaja Kemikaaliturvallisuus, REACH-asetuksen toimeenpano, Kemianteollisuuden ympäristö- ja turvallisuusvaliokunta

Juha Pyötsiä

Apulaisjohtaja, Kemikaaliturvallisuus, REACH-asetuksen toimeenpano, Kemianteollisuuden ympäristö- ja turvallisuusvaliokunta