Hyppää sisältöön

Kesätyökokemukset loivat hyvän pohjan uralleni kemianteollisuudessa

Hei kaikille, minun nimeni on Markku Korvenranta. Olen Kemianteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Päivätyökseni toimin Nesteellä Öljytuotteet -liiketoiminnan vetäjänä. Nesteellä olen ollut 1,5 vuotta ja tätä  ennen saksalaisen perheyhtiön palveluksessa. Pisimmän, 28 vuoden työrupeaman, tein petrokemianteollisuudessa, pääasiassa ulkomailla. Valmistuin vuonna 1991 tuotantotalouden diplomi-insinööriksi Lappeenrannasta. Näin kesän kynnyksellä haluan jakaa kanssanne muutaman ajatuksen kesätöistä, joista minulla on jo muutama vuosi(kymmen) aikaa mutta kokemukset kuitenkin hyvin muistissa.

Itse aloitin kesätyöt niin nuorena kuin mahdollista. Oma raha ja vapaus houkutteli. Tein siivousta, varasto- ja puutarhahommia, metsänistutusta. Kaikissa töissä työnantajat ja työkaverit ottivat minut hyvin vastaan. Siitä jäi hyvä mieli ja uskallus kokeilla kaikenlaista. Korkeakouluopiskelijana olin kolmena kesänä Tukholmassa kaapelitehtaalla haalarihommissa. Se oli erinomainen kokemus, josta jäi kruunujen lisäksi talteen ruotsin kieli, jota sitten hyödynsin asuessani myöhemmin perheeni kanssa Tanskassa. Kolmannen vuosikurssin jälkeen aloitin opiskelun ohella työnteon IT-konsulttina. Näin jälkikäteen ajatellen kesätöillä ja nuorena hankitulla kosketuksella työelämään on ollut hyvinkin positiivinen vaikutus myöhempään uraani ja työhön liittyviin valintoihin.

Kesätyöt ovat suomalainen tapa – en ole siihen muualla Euroopassa työskennellessäni tässä laajuudessa törmännyt. Ja hyvä tapa onkin, antaahan se nuorille mahdollisuuden tutustua työelämään ja yrityksille tärkeätä apua kesän yli pärjäämiseen, vakityöntekijöille mahdollisuuden hyvin ansaittuun kesälomaan. Osaavasta työvoimasta on monilla työpaikoilla pulaa jo nyt ja jatkossa tilanne ei ainakaan helpota. Tätä tulevaisuudenkuvaa vasten on työelämään ja yritykseen tutustuminen kesäharjoittelun kautta erityisen merkityksellistä ja samalla se on mahdollisuus auttaa opiskelijoita työnteon alkuun, kun opinnot on saatu valmiiksi. Yritykset taas voivat erottua edukseen tarjoamalla harjoittelijoille positiivisen kokemuksen – sellaisen, jonka muistaa vuosikymmenienkin päästä!

Kemianteollisuudessa on tänäkin vuonna ollut haussa tuhansia kesätyöpaikkoja. Työantajallani Nesteellä aloittaa kaikkiaan noin 400 kesäharjoittelijaa. Nesteläisten kesätyökokemuksista voi lukea täällä. Kemianteollisuus on mainio paikka kesätyöntekijöille – vastuullisia tehtäviä on laidasta laitaan ja kesäharjoittelijatkin pääsevät mukaan tekemään merkityksellistä työtä yhteiskunnan ja kestävän kehityksen kannalta merkittävällä toimialalla. Kemianteollisuudessa töihin perehdytetään hyvin ihan jo senkin takia, että turvallisuusasiat ovat meille erittäin tärkeitä. Kemianteollisuudessa on myös aloitettu oppisopimuskoulutuskokeilu nuorille alasta kiinnostuneille. Oppisopimuskoulutuksessa yrityksessä tehtävä harjoittelu ja työ yhdistyvät kouluopiskelun kanssa hienosti kaikkien eduksi.

Toivottavasti tämän kesän harjoittelijoista moni innostuu kemianteollisuudesta niin, että tulevaisuudessa hakeutuu meidän yrityksiin töihin tai oppisopimuskoulutukseen.

Keväisin terveisin,
Markku

 

(Valokuva: Neste)