Hyppää sisältöön

Kesäkemiaa: Merkityksellinen kesätyö prosessinkehitysinsinöörinä

”Tämä on ehdottomasti sellainen paikka, mihin toivoisin työllistyväni jatkossakin”, kertoo Venatorilla Porissa kesätöissä prosessinkehitysinsinöörinä oleva Kasper Leppänen ylpeänä.

”Edelliset kaksi kesää olin myös täällä laboranttina fysikaalisessa laboratoriossa, mikä on luonut hyvää pohjaa tälle kesälle. Välissä on vaan yrityksen nimi vaihtunut Huntsmanista Venatoriin. Tänä kesänä sijaistan prosessinkehitysinsinöörinä toisen insinöörin vuorotteluvapaita”, Leppänen summaa. ”Kesätyöni ovat aina jollain tavalla liittyneet opintoihini, ja olenkin opiskellessani fysiikan laitoksella nanotieteitä tehnyt töitä opintojen ohessa myös tutkimusapulaisena ja ensimmäisenä opiskeluvuotenani Meri-Porin hiilivoimalassa”, Leppänen jatkaa.

”Olin koulussa hyvä matematiikassa ja luonnontieteellisissä aineissa, ja sillä polulla jatkaminen tuntui lukion jälkeen luonnolliselta. Olin aina asunut Porissa, joten Jyväskylässä opiskelu oli mukavaa vaihtelua. Vaikka ilmeisesti veri vetää Poriin edelleen”, Leppänen naurahtaa. ”Opiskelin nanotieteitä, eli todella pienen mittakaavan – millimetrin miljoonasosan tarkkuudella – olevia aineita käsitellään. Täällä Venatorillakin pigmenttikidekoot menevät siihen kokoluokkaan. Pääaineeni materiaalifysiikka osuu aika lähelle kemiaa”, jo filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta valmistunut Leppänen kertoo innoissaan.

Työssään prosessinkehitysinsinöörinä Leppänen pyrkii kehittämään uudenlaista mittaustapaa pigmenttien kidekoon seurantaan. Venatorin erikoisuus on titaanidioksidi, CPF (Cosmetics, Pharma and Food), joka on niin hienojakoista pigmenttiä, että se soveltuu käytettäväksi niin kosmetiikassa, lääkkeissä kuin ruoassakin.

”Ihan lupaavia tuloksia ollaan jo saatu”, hehkuttaa Leppänen kesän kidekoon seurantaan liittyvää projektiaan. ”Omalla työllä voi olla isokin merkitys. On hienoa ajatella, että jos onnistumme kehittämään paremman mittaustavan, voimme säästää jonkun työaikaa päivästä jopa puoli tuntia. Se on isossa kuvassa aika paljon”, Leppänen kertoo tutkimusprojektistaan. ”Työni sisältää aika paljon mekaanista mittaamista ja koneelle asioiden kirjaamista, mutta työ on todella palkitsevaa”, Leppänen jatkaa.

”Kesän jälkeen toivoisin työllistyväni tänne Venatorille, olen tykännyt täällä työskentelystä niin paljon”, vakituista työtä kesän jälkeen etsivä Leppänen päättää.

 


Osana Kesäkemiaa-juttusarjaa kysymme kaikilta haastatelluilta kesätyöntekijöiltä Responsible Care -vastuullisuusohjelman 25-vuotisjuhlavuoden kunniaksi mikä on haastateltavien vastuullinen valinta tänään. Vastuullisuus on valintoja niin työssä kuin kuluttajana kuin kotona arjessakin. #vastuullinenvalintani

”Joka päivä turvallisempia tekoja”, toteaa heti Leppänen. ”Meillä tietysti turvallisuus on erityisen tärkeää. Joka päivä pyrimme tekemään sellaisia päätöksiä, että niin työturvallisuuden kuin ympäristönkin kannalta tekemämme ratkaisut ovat kestäviä”, summaa Leppänen ja muistuttaa samalla vierailijaakin kulkukortin leimaamisesta ja kaiteesta kiinni pitämisestä.

Lisätietoja

Kesäkemiaa-juttusarjassa haastatellaan Kemianteollisuuden jäsenyritysten kesätyöntekijöitä ja tehdään tunnetuksi niin yrityksiä kuin erilaisia urapolkujakin.