Hyppää sisältöön

Kesäkemiaa: Kesätyöstä pohja tulevaisuuteen

”Kesätyö on opettanut minulle itsevarmuutta – minä osaan, jaksan ja pystyn”, toteaa Josefiina Järä, biotuote- ja prosessitekniikan opiskelija ja Kemiran Äetsän tehtaan kesätyöntekijänä työskentelevä laitosmies.

Järällä on käynnissä jo toinen kesä Kemiran tehtaalla töissä. ”Olin hakenut jo uudestaan tälle kesälle, mutta ennen kuin hakemustani oltiin edes käsitelty, sain soiton, josko tulisin taas tänä kesänä töihin”, Järä sanoo.

 

”Tänä kesänä oli tietenkin helpompi tulla töihin, kun homma oli jo hallussa. Olen saanut molempina kesinä todella hyvän perehdytyksen työhön ja työtä on sen takia ollut helppo tehdä”, pakkaamon puolella natriumkloraattia suursäkkeihin täyttävä Järä mainitsee. ”Sekä viime että tänä kesänä olen suorittanut samalla opintoihini kuuluvaa harjoittelujaksoa”, toista vuotta opiskeleva Järä sanoo. ”Erikoistun prosessitekniikan puolelle, joten Kemiralla työskentely on samalla ollut hyvä kurkistus tulevaisuuden työtehtäviin”, Järä sanoo.

 

”Täällä Kemiralla on niin huikeat työkaverit kuin hyvä pomokin, joten töihin on kiva tulla aamuisin”, vanhempiensa luota Huittisista Äetsään pendelöivä Järä kertoo. ”Tämä on ollut siitäkin hyvä työpaikka, että olen voinut säästää kesällä vuokramenoissa, kun olen asunut vanhemmillani”, Tampereella opiskeleva ja asuva Järä toteaa.

 

Josefiina Järä

 

Vaikka Kemiralla tehdas pyörii viidessä vuorossa, pakkaamossa työskennellään vain maanantaista perjantaihin. ”Työssäni täytän joko säiliöautoihin tai suursäkkeihin tehtaalta tulevaa tavaraa, tai siirrän tavaraa trukilla. Hoidamme työkiertoa joustavasti niin, ettei homma ala tympiä. Joustavasti kesken päivänkin vaihtelemme sitä, mitä kukakin pakkaamossa hoitaa”, Järä hehkuttaa. ”Olen maatilan tyttö, ja siellä jo lapsena opituista taidoista on ollut paljon hyötyä Kemiralla. Kaikkea en tietenkään koulunkaan penkillä ollut ennen tänne tuloa oppinut, esimerkiksi venttiilien käyttö on tullut kesätöissä täällä opittua”, Järä kertoo.

 

Tulevaisuuteenkin puolessa välissä opintojaan oleva Järä uskaltaa jo katsoa. Kemiralla työskentely on saanut hänet innostumaan tehtaallakin työskentelystä. ”Kyllä musta prosessitekniikan insinööri tulee, mutta se millaisissa tehtävissä haluaisin työskennellä, on vielä auki. Niin esimiestyö kuin myynnilliset insinööritehtävät kiinnostavat. Kemiralla olen oppinut toimimaan niin vanhan kaartin tekijöiden kuin kesätyökollegoidenkin kanssa ja alkanut haaveilla myös esimiehenä työskentelystä” Järä summaa.

 


 

Osana Kesäkemiaa-juttusarjaa kysymme kaikilta haastatelluilta kesätyöntekijöiltä Responsible Care -vastuullisuusohjelman 25-vuotisjuhlavuoden kunniaksi mikä on haastateltavien vastuullinen valinta tänään. Vastuulisuus on valintoja niin työssä kuin kuluttajana kuin kotona arjessakin. #vastuullinenvalintani

 

”Kiinnitän joka päivä huomiota siihen mitä ja miten asiat teen. Tiedän, etten ole korvaamaton – mutta haluan pitää itsestäni huolta, että pääsen käymään töissä. Niin töissä kuin kotonakin haluan toimia varovaisesti, ettei mitään sattuisi”, Järä kertoo. ”Työssäkäynti on yrittäjän tyttärelle ollut aina tärkeää hyvinvoinnin kannalta.”

 

 

Lisätietoja

Kesäkemiaa-juttusarjassa haastatellaan Kemianteollisuuden jäsenyritysten kesätyöntekijöitä ja tehdään tunnetuksi niin yrityksiä kuin erilaisia urapolkujakin.