Hyppää sisältöön

Kemianteollisuudessa päästään pitkälle – miehet ja naiset

Kansainvälistä naistenpäivää vietetään ympäri maailmaa 8.3. Suomessa kemianteollisuuden yritysten johtotehtävissä työskentelee lukuisia naisia.

Kemianteollisuus on Suomen tärkeimpiä vientialoja ja yritykset toimivat globaaleilla markkinoilla. Kemianteollisuus tarjoaa hienoja mahdollisuuksia päästä elinkeinoelämän huipulle ja mielenkiintoisiin kansainvälisiin tehtäviin. Esimerkkejä johtotehtävissä olevista naisista, joilla on joko luonnontieteellinen tai tekninen koulutus, on useita. Tässä joitain esimerkkejä näkyvillä paikoilla olevista naisista: 

Nesteen henkilöstö- ja turvallisuusjohtaja ja konsernin johtoryhmän jäsen Hannele Jakosuo-Jansson on valmistunut diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta, joka on nykyään osa Aalto-yliopistoa. Lue Hannele Jakosuo-Janssonin kesätyömuistoista ja -vinkeistä Kesä kemiassa-blogissa. 

Myös Borealis Polymers Oy:n henkilöstöpäällikkö Marja Ora on valmistunut Teknillisestä korkeakoulusta, pääaineenaan kemiantekniikka. Hän aloitti työuransa Neste Chemicalsissa 1980-luvun lopulla ja siirtyi Borealikseen vuonna 1994. 

Salla Roni-Poranen on Borealis Polymers Oy:n toimitusjohtaja ja kemiantekniikan lisensiaatti. Salla Roni-Poranen on toiminut Borealis Polymers Oy:ssä ja sitä edeltävissä yrityksissä, erilaisissa tuotanto- , tutkimus- ja kehitystehtävissä yli 30 vuotta.

Tampereen yliopistossa tohtoriksi asti väitelleet biokemistit Suvi Haimi ja Laura Kyllönen perustivat biohajoavia pakkauksia valmistavan Sulapacin vuonna 2016. Sulapac Oy on kerännyt palkintoja ja huomiota lukuisissa kansanvälisissä kestävän kehityksen kilpailuissa. 

Åbo Akademissa kemiantekniikassa tohtoriksi väitellyt Heidi Fagerholm on tehnyt hienon uran suomalaisissa teollisuusyrityksissä, mm. Ahlströmillä ja Kemiralla. Fagerholm siirtyi saksalaisen Merck KGaA:n johtotehtäviin syksyllä 2017. 

Lumenen tuotekehitysjohtaja Tiina Isohanni on valmistunut kemiasta maisteriksi Oulun yliopistosta ja tekniikan lisensiaatiksi Helsingin yliopistosta. Ennen Lumenea Isohanni työskenleli johtotehtävissä Orionilla ja Noirolla. 

Plastep Oy on valmistanut muoviosia Pertunmaan Kuortissa vuodesta 1981. Toimitusjohtaja ja osaomistaja Kristiina Ketomäki johtaa noin 40 ihmistä työllistävää yritystä. 

Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Hille Korhonen on valmistunut tekniikan lisensiaatiksi Teknillisestä korkeakoulusta. Ennen Nokian Renkaita Hille Korhonen toimi johtotehtävissä mm. Alkossa, Fiskarsissa, Iittalassa, Nokialla ja Outokumpu Copperissa. 

Muovisten pakkausmateriaalien ja -ratkaisujen tuottajan Wipak Oy:n toimitusjohtaja Tuija Suur-Hamari on koulutukseltaan diplomi-insinööri. Suur-Hamari on tehnyt pitkän uranmyös  metsä- ja energiateollisuuden johtotehtävissä.