Hyppää sisältöön

Kemianteollisuuden yritykset työllistivät merkittävästi koronakesänäkin

Kevättalvella alkanut koronapandemia on kurittanut yrityksiä ja ihmisiä tavoilla, joihin oli mahdotonta varautua. Kesä tuli silti, ja sen myötä kesätyöt. Kemianteollisuuden yritykset työllistivät nuoria lähes aiempien kesien tapaan, mikä on hatun noston arvoinen suoritus. Olisiko tässä nyt yksi esimerkki julkisuudessakin paljon peräänkuulutetusta yritysten vastuullisuudesta?

Kemianteollisuuden yritykset tarjoavat työssäoppimis- ja harjoittelupaikkoja sekä kesätyöpaikkoja opiskelijoille ja koululaisille. Kemianteollisuus ry on kerännyt jo useana kesänä Kesätyölaskuria, johon yritykset ilmoittavat, kuinka monta nuorta palkkaavat kesätöihin.                      

Kesällä 2020 kesätyölaskuriin kertyi 2 504 työpaikkaa. Vuonna 2019 vastaava luku oli 2 707 työpaikkaa. Todellisuudessa luvut ovat suuremmat, koska Kesätyölaskuri kattaa vain osan kemianteollisuuden yrityksistä.

– Pidän tämän kesän lukuja hämmästyttävinä ottaen huomioon kevään koronapandemian aiheuttaman tilanteen. Ei voi kuin nostaa hattua jäsenyrityksillemme. Kesätyö on hyvin tärkeä kokemus nuorille ja iso mahdollisuus myös yrityksille lisätä alan houkuttelevuutta ja saada tulevaisuuden osaajia. Se on usein nuorten ensimmäinen kontakti työelämään, joka parhaimmillaan kantaa hyvinkin pitkälle, sanoo Kemianteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä.

– Koronapandemiasta johtuen kesätöiden järjestäminen turvallisesti aiheutti normaali kesiä enemmän työtä mm. yritysten henkilöstöhallinnossa. Kesätöiden aloitusajankohtiin liittyi epävarmuutta, kun seurattiin pandemian kehittymistä. Perehdytystä järjestettiin etäyhteyksin ja osin kesätyötehtäviäkin hoidettiin etänä. Myös turvallisuuteen panostettiin yrityksissä paljon. Nuorten tottumus digitaliseen maailmaan ja joustavuus sekä ymmärrys tarvittavista turvallisuustoimista helpotti kuitenkin huomattavasti järjestelyjä ja varmisti kesätöiden toimivuuden myös poikkeusoloissa. Vaikutti siltä, että myös nuoret kokivat kesätyöt poikkeusoloissakin mielekkäiksi. Tästä iloisena esimerkkinä kemianteollisuuden kotisivuilla kesän aikana julkaisemat nuorten kesätyöntekijöiden Kesä kemiassa -blogit. 

– Kemianteollisuuden maineen ja vetovoiman kannalta kesätyöntekijät ovat hyvin tärkeitä. He kertovat muille nuorille kokemuksistaan, miten kokivat työnsä. Hoitiko yritys tehtävänsä ja velvollisuutensa vastuullisesti? Mikä oli työpaikan ilmapiiri? Miten opintoja pystyttiin hyödyntämään työssä? Siksi on tärkeää, että kesätöitä löytyy myös taloudellisesti epävarmoina aikoina. Siitä hyötyvät kaikki.

– Kun jäsenyrityksemme, hiomatuotteita valmistava Mirka Ltd päätyi palkkaamaan myös tänä kesänä kesätyöntekijöitä, oli pohdinta yrityksessä seuraavaa : ”Mitä voisi seurata jos emme palkkaisi näitä nuoria: Voisimme menettää tulevan kesän tuotantoa, tulevien kesien kesätyöntekijöitä sekä tulevaisuuden tekijöitä ja mahdollistajia, mikäli osaavat nuoret hakeutuisivat muualle.” Mirka Ltd: n Ulla Kaupin blogi. 

– Ei voi olla kuin ylpeä yrityksistämme ja toimialasta, joka taipuu moneksi ja jossa aidosti uskotaan myös tulevaisuuteen ja tulevaisuuden tekijöihin, jatkaa Etu-Seppälä

Kemian kesätyölaskuri 2020.

Lue Auli Piiparisen blogi kesätöistä täällä.