Hyppää sisältöön

Katja Toropainen: Kauppatieteiden opiskelijan kesä Nesteellä

Ennen silloisen Neste Oilin palveluksessa aloittamista vuonna 2013 tietoni kemianteollisuuden alasta olivat varsin heiveröiset, mutta sattumat usein kuljettavat mielenkiintoiseen suuntaan. Pääsin kesäharjoittelijaksi Nesteen talousosastolle jo ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen, ja kuluva kesä on kolmanteni yhtiössä. Tuttuun taloon jossa on viihtynyt hyvin, on ollut mukava palata.

Miten talous ja kemian ala yhdistyvät roolissani? Olen verrattain kaukana jalostamosta ja kemianteollisuuden prosesseista mutta silti aika läheltä päässyt seuraamaan, mitä kentällä tapahtuu. Omiin työtehtäviini kuuluu tänä kesänä päivittäisten myyntireskontran ja maksuliikenteen vastuiden lisäksi myös talouden prosessien kehittämistä ja uusien toimintatapojen testaamista, mikä on ollut erityisen mielenkiintoista. Osaamisen karttuessa vastuuta on tullut sopivasti lisää, ja on antoisaa huomata, että koko ajan saa oppia uutta. Pääkonttorilla työskenneltyäni olen huomannut, että kemian alan yritykseen voi päätyä melkein minkälaisella taustalla vain; monen eri alan osaajia tarvitaan.

Aloittaessani kesätyöt tänä vuonna kesäkuun ensimmäisenä päivänä Neste Oil muutti nimensä Nesteeksi, sillä yhtiö on kiihtyvällä tahdilla enemmän kuin öljy-yhtiö. Tätä muutosta ja sen eteenpäin viemistä on ollut kiinnostavaa seurata, sillä kauppatieteen opinnot ovat herättäneet mielenkiintoni liiketoiminnan kehittämistä kohtaan. Itseäni innostaa erityisesti se, että Neste panostaa uusiutuviin polttoaineisiin ja pyrkii voimakkaasti kehittämään puhtaamman liikenteen ratkaisuja. Myös näiden tavoitteiden eteenpäin menemisen näkeminen muutaman vuoden aikavälillä on ollut hienoa.

Useamman kesän kokemuksella voin sanoa, että kemianteollisuus on todella mielenkiintoinen ala myös näin kauppatieteilijän näkökulmasta. Mukavaa kesätyökesää kaikille niin kemianteollisuuden kuin minkä tahansa muunkin yrityksen palveluksessa työskenteleville!

Katja Toropainen

Kauppatieteiden kolmannen vuoden opiskelija Aalto-yliopistossa, joka työskentelee Nesteellä taloudessa.