Hyppää sisältöön

Jusri Hassanein: Kesätyö kloraatin päivämestarina

Jo ensimmäisestä harjoittelustani lähtien, tiesin löytäväni ihannetyöpaikkani juuri kemianteollisuudesta.

Harjoittelut Teknoksella jauhemaalin valmistuksessa Rajamäellä sekä tuotantolaboratoriossa Fuldassa, jonne tein myös insinöörityöni, antoivat intoa ja motivaatiota alan opiskeluun. Insinööriksi valmistumisen jälkeen intoa jäi vielä sen verran paljon, että päätin hakea maisteriohjelmaan ja syventää osaamistani entisestään. Teknoksen harjotteluiden jälkeen halusin nähdä ja kokea myös toisen tyyppistä prosessiteollisuutta kemian alalla.

Pääsin aloittamaan kesätyöni Kemira Chemicals Oy:ssä Joutsenossa kloraattitehtaan päivämestarina huhtikuun alussa. Tehtaalla valmistetaan natriumkloraattia. Prosessin sivutuotteena syntyvää vetyä hyödynnetään sähkön ja höyryn tuotannossa sekä suolahapon valmistuksessa. Vastuualueeseeni kuului myös jätevesilaitos ja sen toiminta. Lisäksi tehdasalueella valmistetaan lipeää, natrium hypokloraattia, sekä AKD-liimaa.

Kloraatin päivämestarin työ on todella monipuolista ja toimenkuvaan kuuluukin mm. kloraattittehtaan käytön valvonta, ongelmatilanteiden selvittäminen, korjaus- ja muutostöiden suunnittelu sekä laitosmiesten esimiehenä toimiminen. Työn monipuolisuuden vuoksi opittavaa on paljon ja jokainen päivä onkin erilainen. Prosessituntemuksen lisäksi työ vaatii hyviä sosiaalisia kanssakäymistaitoja sekä päätöksenteko- ja ongelmanratkaisukykyä.

Kesätyöt ovat osaltani loppusuoralla ja voikin todeta, että kesä on antanut ja opettanut todella paljon. Olen nauttinut työskentelystä Joutsenossa ja mukavat kollegat, sekä loistava työilmapiiri lisäsivät entisestään halua oppia uutta. Kesätyö on antanut myös uutta motivaatiota opiskella lisää prosessitekniikkaa syksyllä.

Jusri Hassanein

Valmistuin keväällä 2015 Metropoliasta kemiantekniikan insinööriksi (AMK) ja aloitin kemiantekniikan maisterivaiheen opinnot Aalto-yliopistossa syksyllä 2016.