Hyppää sisältöön

Joonas Pekkonen: Diplomityöntekijänä tuotekehityksessä

Moi! Olen Joonas ja olen diplomityöntekijänä Teknikum Yhtiöt Oy:ssä Vammalan tehtaalla tuotekehityksessä.

Teknikum on suomalainen teknisten kumi- ja muovituotteiden valmistaja. Tehtaita on Suomessa kolme ja lisäksi tehtaat Unkarissa ja Kiinassa. Teknikum valmistaa muun muassa muottituotteita kumista ja muovista, erilaisia teollisuusletkuja, kumipinnoitteita sekä kumisekoituksia.

Aloitin diplomityöntekijänä Teknikumilla toukokuussa ja työni valmistuu tämän vuoden loppuun mennessä. Aiheenani on ”Nitrosamine free rubber compounds – replacing hazardous accelerators with safe alternatives”, eli työni tavoitteena on löytää korvaavia aineita nykyisten haitallisten vulkanointikiihdyttimien tilalle. Jotkin kiihdyttimet tuottavat vulkanoinnin yhteydessä karsinogeenisiä nitrosoaamiineja, jotka voivat vapautua ilmaan tuotannossa tai myöhemmin tuotteesta. Työni sisältää sopivassa tasapainossa teoriaan perehtymistä ja käytännön kokeita.

Kemistin työ Teknikumilla on hyvin monipuolista. Tuotekehitysprojekteja on jatkuvasti käynnissä, esimerkiksi tuotteiden ominaisuuksien parantamiseen, prosessoitavuuteen tai raaka-aineiden korvaukseen liittyen. Pääsen suunnittelemaan kumisekoituksia, sekoittamaan niitä itse laboratoriossa, tekemään sekoituksista koekappaleita ja testaamaan niitä erilaisilla menetelmillä.

Opiskelen Tampereen teknillisessä yliopistossa Teknis-luonnontieteellisessä tutkinto-ohjelmassa pääaineenani kemia. Päädyin tälle alalle, sillä luonnontieteet ja erityisesti kemia kiinnostivat minua lukiossa. Tutkinto-ohjelmassamme on päässyt opiskelemaan monipuolisesti perusluonnontieteitä. Yliopistossa kiinnostuin myös materiaalitekniikasta ja päädyin lukemaan polymeerejä sivuaineenani. Kumin kemiaan ja valmistukseen tutustuin aikanani kandidaatintyöni myötä ja sen kiinnostuksen siivittämänä päädyin myös Teknikumille töihin.

Tuotekehitystyössä hienointa on, että aina tulee vastaan uusia haasteita, joissa hyödyntää luovuuttaan ja tietotaitoaan. Erilaisia vaatimuksia tulee jatkuvasti asiakkailta, tuotannolta ja lainsäädännöstä. Projektit ja tehtävät muuttuvat vauhdilla, joten työssä ei varmasti ehdi kyllästymään.

Terveisin,
Joonas