Hyppää sisältöön

Jenny Siren: Kesä Teknikumilla

Olen Jenny ja työskentelen tämän kesän Teknikum Yhtiöt Oy:ssä Sastamalassa taloushallinnon ja myynnin assistentin tehtävissä.

Teknikum on suomalainen teknisiä kumi- ja muovituotteita valmistava yritys. Tehtaita on Suomessa kolme, minkä lisäksi yhtiöllä on tehtaat Unkarissa ja Kiinassa sekä myyntiyhtiö Saksassa ja myyntiedustus Venäjällä. Teknikum valmistaa muun muassa muottituotteita kumista ja muovista, erilaisia teollisuusletkuja, kumipinnoitteita sekä kumisekoituksia.

Opiskelen kauppatieteitä Tampereen yliopistossa ja olen ennen näitä opintoja työskennellyt myös asiakaspalvelun ja myynnin tehtävissä sekä pienemmän yrityksen taloushallinnon parissa, joten työtehtävät sinänsä eivät ole olleet täysin uudenlaisia, mutta kemianteollisuus alana ei ennen tätä työtä ole ollut minulle kovin tuttu. Onkin ollut kiinnostavaa päästä tutustumaan yrityksen prosesseihin niin tuotannon, asiakaspalvelun kuin taloudenkin puolella. Omaan toimenkuvaani tänä kesänä kuuluu esimerkiksi ostoreskontran hoitoa sekä tilausten käsittelyä ja laskutusta. Työtehtävien monipuolisuus on mielestäni ehdottomasti hyvä asia, vaikka se vaatiikin monen uuden asian opettelua. Työtehtävien oppimisessa ja talon toimintatapojen sisäistämisessä on ollut suureksi avuksi esimiehen ja työkavereiden tuki, se että aina voi kysyä, jos on jostakin epävarma.

Minun työhöni yhtiön toimiminen kansainvälisessä toimintaympäristössä tuo mukanaan oman kiinnostavan lisänsä sekä laskujen että tilausten käsittelyn suhteen. Ostolaskujen käsittelyssä pääsee esimerkiksi soveltamaan käytännössä kotimaan ostojen lisäksi niin yhteisöhankintoihin kuin EU-maiden ulkopuolelta tehtyihin hankintoihin liittyviä arvonlisäverosäännöksiä ja tilausten lähetyksissä on otettava huomioon monet EU:n ulkopuolelle vientiin liittyvät seikat.

Oma kesätyöni on hyvä esimerkki siitä, että kemianteollisuuden yrityksissä muiden yritysten tapaan on tarjolla töitä monen eri alan osaajille, eikä yksityiskohtainen kemianteollisuuden prosessien erityispiirteiden tunteminen ole ehdoton edellytys alalla toimivassa yrityksessä työskentelemiselle. Tässä tehtävässäni näen toiminnan paljolti talouden näkökulmasta, mutta on myös ollut mukava huomata, miten yrityksessä kiinnitetään huomioita laatuasioihin, vastuullisuuteen ja turvallisuuden parantamiseen.

Syksyllä palaan jatkamaan opintojani jälleen yhtä työkokemusta rikkaampana, mukanani niin lisää osaamista oman alani työtehtävistä kuin rutkasti uutta tietoa kemianteollisuuden yrityksen toiminnasta.

 

Jenny Siren,

Teknikum Oy