Hyppää sisältöön

Jari Louhelainen: Dna-tutkija ratkoo murhamysteereitä

Jari Louhelainen nostatti maailmanlaajuisen mediamylläkän, kun hän kertoi selvittäneensä Viiltäjä-Jackin arvoituksen dna-tutkimuksen avulla.

Jari Louhelainen opiskeli Helsingin yliopistossa biokemistiksi, mutta kaksi vuosikymmentä kestäneen työuransa hän on tehnyt ulkomailla.

Tukholman Karoliinisessa instituutissa hän tutki virtsarakon syöpää ja teki aiheesta väitöskirjan. Sen jälkeen tie vei Britanniaan arvostettuun Cancer Research UK -tutkimuslaitokseen, Oxfordin yliopistoon ja edelleen Liverpoolin yliopistoon.

”Nykyisessä työssäni käytän puolet työajasta urheilulääketieteeseen. Toisen puoliskon tutkin vanhoja rikoksia dna-tutkimuksen keinoin”, Louhelainen sanoo.

Vuonna 2011 suomalainen dna-tutkija sai toimeksiannon, jonka tulevia mittasuhteita hän ei osannut ennalta aavistaa. 1880-luvulla Lontoota terrorisoineen sarjamurhaaja Viiltäjä-Jackin arvoitusta selvittänyt Russell Edwards pyysi, että Louhelainen analysoisi huivin, jonka väitettiin kuuluneen eräälle uhrille.

”Otin koko asian tieteellisenä haasteena. Näin vanhasta kankaasta dna-näytteiden saaminen ei tulisi olemaan helppoa.”

Tutkimuksissa huivista paljastui uhrin verta ja tekijän siemennestettä, joista Louhelainen onnistui erikoistekniikalla eristämään dna:ta. Dna:t täsmäsivät väitetyn uhrin ja epäillyn tekijän jälkeläisiltä saatuihin näytteisiin.

Louhelaisen selvityksen mukaan Viiltäjä-Jack oli poliisin epäiltyihin aikanaan kuulunut puolalainen parturi Aaron Kosminski.

Paljastus sai valtavan mediahuomion, kun Edwards julkisti kirjan Viiltäjä-Jackista syyskuussa 2014. Muutaman päivän aikana Louhelainen antoi yli 50 haastattelua ja esiintyi kansainvälisillä televisiokanavilla BBC:stä CNN:ään.

Teksti: Matti Remes
Kuva: Sini Pennanen