Hyppää sisältöön

Jaana Neuvonen: Kesätyöntekijä – raikas tuulahdus uudenlaista kemiaa

Pitkät pimeät päivät muuttuvat jo valoisampiin. Samalla ajatus siirtyy ensi kesään ja yrityksissäkin alkaa uusien kesätyöntekijöiden rekrytointi, tai ainakin suunnittelu. Kerron Kesä kemiassa -blogissa, millaista iloa ja oppia kesätyöntekijät tuovat meille kokeneille konkareille.

Työpaikkaani Kemianteollisuus ry:een on kahtena edellisenä kesänä palkattu kesäkatalyytti. Tehtävänä on tehdä viestintään ja vaikuttamiseen liittyviä erilaisia töitä. Kesäkatalyytit saavat myös valita jonkun projektin. Vuoden 2018 kesäkatalyytti Eveliina Kuntun valinta oli tehdä tutkimus siitä, miten nuoret oppivat turvallisuutta työpaikoilla. Yksi hänen havaintonsa oli, että turvallisuusosaaminen periytyy kokeneemmilta työntekijöiltä uusille työntekijöille. Samoihin aikoihin satuin lukemaan nobelisti Daniel Kahnemanin kirjan Thinking fast and slow. Eräs Kahnemanin havainnoista intuitiivisen ja analyyttisen päättelyn vertailussa oli kokemuksen vaikutus päätöksen tekoon. Kokemus voi olla päätöksenteossa (ja työturvallisuuskäytäntöjen perehdyttämisessä) myös huono asia, jos kokenut työntekijä ei koskaan pysähdy arvioimaan onko oma toiminta edelleen oikeansuuntaista. Kahnemanin sanoin ”Your brain is lazy and causes you to make intellectual errors.” Kesätyöntekijän halu tietää asioiden taustoja johtaa yleensä siihen, että kokeneempi joutuu pysähtymään ja arvioida uudelleen totutun tavan toimia.

Vuoden 2017 kesäkatalyytti Riina Kasurinen palasi meille viime kesänä perhevapaasijaiseksi. Riina tuo meille jatkuvasti erilaisia käytännöllisiä digitalisaation applikaatioita sekä ideoita kuinka tehdä alasta houkutteleva. 

Gradua Helsingin yliopistolle tekevä Eerika Neuvonen vertaili kansainvälisiä vastuullisuusohjelmia Responcible Care -ohjelmaan. Tutkimuksen tavoitteena on tehostaa yritysten vastuullisuusohjelmiin osallistumista, sillä yhdellä vastauksella voisi tulevaisuudessa kattaa mahdollisimman ison osan eri ohjelmista. Eerika muistutti minulle millainen prosessi onkaan kasvaa opiskelijasta vastuuta ottavaksi asiantuntijaksi varsin nopeassa aikataulussa ja ottaa rohkeasti yhteyttä alan asiantuntijoihin oppiakseen asioita. Nuoret ovat kansainvälisiä, osaavia ja rohkeita.

Kemianteollisuuden nuorisopanelisti Amanda Kurka oli kesäkuussa kaksi viikkoa Tutustu ja tienaa -harjoittelussa. Amandan kanssa ajoimme juhannuksen alla Tammisaareen ja takaisin. Opin Amandalta, että koti ja ystäväpiiri on isoin vaikuttaja nuoren valinnoissa.

Katse ensi kesään ja uusiin kesätyöntekijöihin. Kemianteollisuus ry:n sivuilta sekä jäsenyrityksille suunnatusta KemiaExtrasta löydät ajankohtaisen yhteenvedon kesätyöntekijöiden ja harjoittelijoiden ottamisesta ensi kesälle!

Jaana Neuvonen

Johtava asiantuntija, Työelämä