Hyppää sisältöön

Inka Koljonen: Kauppatieteistä kemianteollisuuteen

Opiskelen ensimmäistä vuotta kauppatieteitä Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulussa. Olen aina ollut kiinnostunut taloudesta ja muista yhteiskunnallisista asioista, joten lukion jälkeisen jatko-opiskelupaikan valinta ei ollut kovinkaan vaikea tehtävä. Myös luonnontieteet ovat lähellä sydäntäni, mutta en olisi heti arvannut, että ensimmäinen oman alan kesätyöni olisi kemianteollisuuden parissa.

Lukion kemian kursseistani on jo vierähtänyt muutama vuosi, minkä vuoksi ainakin itselleni vaikeimmat asiat ovat päässeet jokseenkin jo unohtumaan. Se ei kuitenkaan ole este kemianteollisuuden parissa työskentelylle, sillä kemianteollisuuden ollessa yksi Suomen merkittävimmistä teollisuuden aloista, tarvitaan alalla hyvinkin erilaista osaamista. Tämän kesän työskentelen Sastamalassa Teknikum Oy:ssä myyntiassistenttina. Työtehtäviini kuuluu muun muassa tilausten käsittelyä ja laskutusta. Työssäni on hyötyä hyvästä englannin kielen taidosta sekä ensimmäisen yliopistovuoteni aikana oppimistani alaan liittyvistä käsitteistä. Pikkuhiljaa yrityksen valmistamat letkut ja muotitkin alkavat tulla tutuiksi, vaikken voikaan ihan vielä kutsua itseäni alan asiantuntijaksi.

Työssäni tärkein työväline sähköpostin ohella on Sonet -niminen toiminnanohjausjärjestelmä. Vaikka yhteiselomme alku olikin hieman kankea, tulemme nyt reilun viikon jälkeen jo kohtuullisen hyvin toimeen. Yksi ennakolta eniten odottamistani asioista olikin juuri kyseisen järjestelmän oppiminen, sillä koen ERP-järjestelmien hallinnan tärkeäksi tulevaisuutta ajatellen.

Vaikken toistaiseksi lyhyen työurani aikana ole juurikaan päässyt hyödyntämään varsinaista kemian osaamistani, koen kuitenkin lukiokursseista olevan hyötyä kemianteollisuuden työllistäessä osaajia monilta eri koulutusaloilta. Omankin työn tekeminen saattaa helpottua, kun hallitsee kemian perusperiaatteet. Lukioaikainen opettajani ei siis suinkaan vähätellyt sanoessaan kemian olevan vahvasti arjessa läsnä tarjoten hyvinkin erilaisia uramahdollisuuksia.

Inka Koljonen

Opiskelen ensimmäistä vuotta kauppatieteitä Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulussa. Olen kesätöissä myyntiassistenttina Teknikum Oy:ssä Sastamalassa