Hyppää sisältöön

Henri Lappalainen: Kivestä leipää, kesä lannoitetehtaalla

Hei, olen Henri ja työskentelen prosessinohjaajana Yara Suomen Siilinjärven lannoitetehtaalla.

Yara toimii maailmanlaajuisesti lannoitteiden, teollisuuskemikaalien ja ympäristönsuojelutuotteiden parissa. Suomessa Yaralla on tuotantolaitoksia Uudessakaupungissa, Kokkolassa ja Siilinjärvellä. Täällä Siilinjärven tehtailla tuotamme lannoitteita ja fosforihappoa. Lisäksi kaivoksella tuotetaan apatiittia lannoitteiden raaka-aineeksi.

Lannoitetehtaalla olen toista kesää reaktorinhoitajana, eli vastaan lannoiteliemen valmistuksessa käytettävistä reaktoreista ja niihin kytkeytyvistä prosesseista, kuten raaka-aineiden syötöistä ja jätekaasujen puhdistuksesta. Lisäksi tehtäviini kuuluu kunnossapitoa sekä tehtaan puhtauden ylläpitoa.

Työskentelyssä tärkeintä on pitää huoli turvallisuudesta. Prosessissa käsitellään paljon happoja ja emäksiä sekä muita vaarallisia aineita. Lisäksi korkeat lämpötilat ja pyörivät laitteet luovat riskejä. Oikealla suojavarustuksella, turvallisella työskentelyllä ja ennakoinnilla riskit pystytään pitämään hallinnassa. Täällä Yaralla onkin panostettu huomattavasti turvallisuuteen, mikä kesätyöntekijälle tulee vastaan heti erilaisten perehdytysten määrässä.

Tuotannon parissa työskentely on antanut minulle uusia näkökulmia ja arvokasta kokemusta lukuisista eri prosessilaitteistoista, niin niiden operoinnin, kuin rakenteen ja kunnossapidon osalta. Koulun penkillä, kun on lähinnä keskitytty vain laskentaan ja teoriaan. Lisäksi on hienoa nähdä, kuinka ohjaamossa tehdyt säädöt oikeasti näkyvät prosessin kulussa. Välillä vuorot saattavat olla hyvinkin kiireisiä, mutta toisaalta joskus tehdas kulkee kuin itsestään. Joka vuorossa kuitenkin oppii aina lisää lannoitteiden valmistuksen saloista. Syksyllä jatkan vielä diplomityön parissa lannoitteiden valmistuksen syvempiin mysteereihin paneutumista.

Opiskelen Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa kemiantekniikkaa, pääaineenani Chemical and Process Engineering.  Päätin lähteä opiskelemaan kemiaa, koska kemia alana tarjoaa paljon mahdollisuuksia. Lisäksi uskon, että kemian avulla pystytään löytämään ratkaisuja tulevaisuuden palaviin ongelmiin. Yaralla teemmekin kovasti töitä sen eteen, että leipää riittää tulevaisuudessa niin täällä Suomessa kuin maailmalla.

 

Toimeliasta kesää
Henri Lappalainen
Yara Suomi Oy