Hyppää sisältöön

Heidi Saarikko: Matkani Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakouluun

Opinnoistani ja niiden sisällöstä. Luonnontieteitä opiskelemalla ei ainakaan suljeta mitään ovia.

Olen aina ollut todella tiedonjanoinen ja peruskoulun aikana olin laaja-alaisesti kiinnostunut kaikista oppiaineista. Aloitettuani opinnot Ressun lukiossa, minun oli tehtävä valintoja opintojeni suhteen ja päätin panostaa luonnontieteisiin. Koin, että luonnontieteitä opiskelemalla en ainakaan sulkisi ovia minua kiinnostaviin aloihin.

Kolme vuotta sitten minun oli aika tutustua eri hakuvaihtoehtoihin. Tiesin, että haluan opiskella pk-seudulla yliopistossa jotain luonnontieteisiin liittyvää, mikä rajasi vaihtoehtoni Helsingin yliopistoon ja Aalto-yliopistoon. Yliopistojen nettisivuja selaillen löysin muun muassa Aalto-yliopiston kemian, bio- ja materiaalitekniikan koulutusohjelman, johon pääsinkin opiskelemaan samaisena syksynä. Vaikka tämä ei ensisijainen vaihtoehtoni ollutkaan, ei se näin jälkikäteen ole ollenkaan minua harmittanut.

Ensimmäisenä vuonna opiskelimme kemian, materiaalitekniikan, biologian, matematiikan ja fysiikan peruskursseja. Keväällä meidän tuli valita pääaineeksi bio- ja kemiantekniikka tai materiaalitekniikka, joista itse päädyin valitsemaan bio- ja kemiantekniikan. Toisena vuonna opiskelin pääainekurssit ja aloin suorittaa vapaasti valittavia opintoja sekä tuotantotalouden sivuainetta. Tänä vuonna minulla on ollut jäljellä vain vapaasti valittavia opintoja sekä sivuaineopintoja kandidaatintyön lisäksi, jonka kirjoitin jo syksyllä yhteistyössä Nesteen kanssa. Maisterihaunkin olen jo ehtinyt tehdä tämän kevään aika, minkä tulokset tulevat parin kuukauden päästä.

Eniten olen opinnoissani pitänyt koulutusohjelman poikkitieteellisyydestä ja siitä, että teorian lisäksi pääsemme itse toteuttamaan oppimaamme laboratoriotöissä. Olen myös pitänyt siitä, että opinnoissa on paljon valinnanvaraa sivuaineen ja vapaasti valittavien opintojen kautta. Aalto-yliopisto on myös tarjonnut paljon tekemistä opintojen ulkopuolella, kuten kiltatoimintaa ja vapaaehtoistöitä Aalto-yliopiston ylioppilaskunnassa eli AYY:ssä, jossa toimin tänä vuonna yrityssuhdejaostossa ja juhlatoimikunnassa.

Tämän kevään yhteishakuun on enää pari kuukautta ja monet varmasti punnitsevat useita mahdollisia vaihtoehtoja. Alavalintaa miettiessä on tärkeää ottaa huomioon omat kiinnostuksen kohteet ja tutkia eri alojen tarjontaa avoimin mielin. Eri opinto-oppaita ja jatko-opintopaikkojen nettisivuja tarkastellen voi varmasti löytää kiinnostavia mahdollisuuksia, joita ei edes tiennyt olevan.

Heidi Saarikko

Olen uusi KT-blogisti Heidi Saarikko. Opiskelen kolmatta vuotta Aalto-yliopistossa kemian, bio- ja materiaalitekniikan koulutusohjelmassa. Pääaineenani on bio- ja kemiantekniikka.