Hyppää sisältöön

Heidi Hyvönen: Kemiaa taloushallinnossa

Aloitin toukokuun lopulla kesätyöt CP Kelco Oy:ssä talousosastolla. Tämä on nyt toinen kesäni Kelcolla ja viime vuoden hyvien kokemusten ansiosta olin erittäin tyytyväinen päästessäni jälleen kesäksi tänne.

Opiskelen nyt kolmatta vuotta Jyväskylän ammattikorkeakoulussa tradenomiksi. Opintojeni pääpaino on taloushallinnossa ja finanssialassa. Työtehtäväni Kelcolla vastaavat opintojani, eivätkä niinkään liity kemiaan itsessään. Toki raaka-aineita kannattaa tunnistaa ja tehdasalueen turvallisuuskäytännöt ovat tulleet tutuiksi.

Työtehtäviini kuluu ostoreskontran hoitoa eli laskujen kierrosta huolehtimista, laskujen kirjausta järjestelmiin ja niiden tarkastamista, tositteiden arkistointia ja toimittaja tietojen päivittämistä. Pääsin myös aitiopaikalle seuraamaan controllerin ja kirjanpitäjän työtä.

CP Kelco ei ollut minulle entuudestaan tuttu yritys, kuin ei myöskään sen tuote CMC. Kelco on tavalliselle kuluttajalle ehkä melko tuntematon yritys, mutta sen tuotetta monet käyttävät välillisesti varmasti lähes päivittäin. CMC:tä kun on lähes kaikkialla: mm. pesuaineissa, ruuissa ja lääkkeissä.

Tänä kesänä tiesin mitä odottaa, mutta viime vuonna tilanne oli täysin toinen. Vaikka valmistauduin huolellisesti, niin työhaastattelussa minulle vasta todella selvisi Kelcon yrityksen koko ja mitä tämä joka paikkaan käypä karboksimetyyliselluloosa oikeastaan tarkalleen olikaan. Kemian koukerot kun eivät sanoneet taloutta opiskelevalla oikein mitään. Kelcokaan ei ollut mikään pieni kemianalan yritys vaan isolla tehdasalueella sijaitseva maailman suurin CMC:n tuottaja. Jännitys oli aluksi kova, mutta hyvällä alkuperehdytyksellä ja työkavereiden avulla kesästä suoriuduttiin kuitenkin mallikkaasti ja hyvillä mielin.

Olen nauttinut ajastani Kelcolla. Työilmapiiri on ollut hyvä ja olen saanut mielestäni paljon haasteita, joiden kautta olen päässyt kehittämään omaa ammatillista osaamistani. Koulusta hankittu teoriapohja on saanut vankan vahvistuksen taloushallinnosta käytännössä.

Heidi Hyvönen

Kirjoittaja opiskelee kolmatta vuotta Jyväskylän ammattikorkeakoulussa tradenomiksi ja työskentelee kesän CP Kelco Oy:llä.