Noora Haapala: iGEM – luonnontieteiden opiskelijan unelmien kesätyö

Kesä kemiassa -blogit | 29.07.2019

Olen Noora ja työskentelen tämän kesän osana Aalto-Helsinki iGEM -tiimiä.

iGEM, eli International Genetically Engineered Machine, on kansainvälinen synteettisen biologian kilpailu. Aalto-Helsinki iGEM on tähän kilpailuun osallistuva Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston opiskelijoista koostuva kymmenhenkinen joukkue. Kilpailu huipentuu marraskuussa Bostonissa järjestettävään “Giant Jamboree” -konferenssiin, jossa esittelemme vuoden mittaa toteutetun projektimme. Vuosittain vaihtuva Aalto-Helsinki -tiimi osallistuu kilpailuun nyt jo kuudetta kertaa.

Suomessa vielä melko vähän näkyvyyttä saanut iGEM on maailmalla varsin tunnettu konsepti: iGEMiin osallistuu vuosittain yli 300 joukkuetta jopa 42:sta eri maasta. Kilpailun tavoitteina on tieteen ja tutkimuksen valjastaminen globaalisti hyödyllisiksi ratkaisuiksi sekä tietoisuuden ja kiinnostuksen lisääminen synteettistä biologiaa kohtaan. Näiden asioiden parissa työskentely yhdistää tuhansia uteliaita ja ratkaisukeskeisiä nuoria luonnontieteilijöitä ympäri maailmaa. Siten myös kansainvälinen yhteistyö on yksi iGEM:n tärkeimmistä arvoista. Tämä korostuu kansainvälisten konferenssien aikana, joihin iGEM-joukkueet eri puolilta maailmaa kokoontuvat useita kertoja kuluvan vuoden aikana.

Kansainvälisyyden ja ulkomaanmatkojen lisäksi iGEM:n todellinen hienous piilee sen tarjoamissa loputtomissa mahdollisuuksissa. Harva kesätyöpaikka antaa mahdollisuuden samankaltaiselle vapaudelle kuin iGEM. Tässä projektissa pääsee tekemään ja vaikuttamaan projektin kulkuun alusta loppuun asti – vain mielikuvitus on rajana! Tiimimme on ideoinut projektin aiheen, kehittänyt ja tutkinut mahdollisia ratkaisuja, suunnitellut ja toteuttanut laboratoriotyöskentelyn, hankkinut projektille rahoituksen ja yhteistyökumppaneita sekä kampanjoi monin eri keinoin, jotta tietoisuus synteettisestä biologiasta ja sen mahdollisuuksista tavoittaa myös valtaväestön.

Tänä vuonna projektimme perustuu Vibrio Natriegens  -nimisen bakteerin tutkimiseen proteiinien tuotantovälineenä. Mikro-organismeissa tuotettuja proteiineja käytetään muun muassa lääkeaineina. Pyrimme parantamaan kyseisen, poikkeuksellisen nopeasti jakautuvan, bakteerin kykyä tuottaa ja erittää proteiineja, jotta sitä voitaisiin hyödyntää tehokkaampana ja taloudellisempana vaihtoehtona lääketeollisuudessa lääkeaineina käytettyjen proteiinien tuottamiseksi. Näin pyrimme sekä edistämään tutkimusta V.natriegensin ominaisuuksista biologian työkaluna että suuntaamaan katseita kohti tasa-arvoista ja riittävän edullista lääkehoitoa kaikille sitä tarvitseville.

Noora Haapala,
Aalto-Helsinki iGEM

Katso myös
Blogit | 10.05.2021

Jaana Neuvonen: Palkitsemisella on voimakkaampi vaikutus kuin kontrollilla

Uutiset | 05.05.2021

Vientiteollisuuden raportti kokoaa paikallisen sopimisen käytäntöjä ja mahdollisuuksia

Blogit | 16.04.2021

Sampo Pehkonen: STM:n idea palkka-avoimuudesta ei huomioi EU:n direktiiviehdotusta tai taloudellisia vaikutuksia

Tiedotteet | 15.04.2021

Vientiteollisuus tarjoaa 22 000 nuorelle kesätyöpaikan

Avaa kuvapankki

Tilaa uutiskirje

Mediayhteys

Susanna Aaltonen
Johtaja, Viestintä
Mediayhteydet, toimialatieto ja -brändi, Kemianteollisuuden viestintävaliokunta

+358 40 593 4221

susanna.aaltonen­@kemianteollisuus.fi

@AaltonenSusanna