Hyppää sisältöön

Maria Leino: Panimoteollisuuden analytiikkaa

Kolmas vuosi Turun AMK:n Prosessi- ja materiaalitekniikan insinööriopinnoissa lähti nyt syksystä käyntiin! Tosi mahtavaa! Ensimmäiset pari viikkoa tein vielä iltavuoroa Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan panimossa, joten aikamoisella tuntiaikataululla on lähtenyt syksy käyntiin.

Nyt kun alkurysä alkaa vähän rauhoittua onkin päivät täynnä sähkö- ja automaatiotekniikkaa sekä koulun omissa tiloissa sijaitsevan panimolaitteiston ympärillä pyörivän vapaavalintaisen projektin kanssa touhuamista. Tykkään ihan hirmuisesti panimotekniikasta ja olen todella kiinnostunut kaikkeen oluen valmistusprosessiin liittyvästä, joten on tosi mahtavaa, että omaa osaamistaan voi koulussa syventää.

Panimoprojekti sisältää runsaasti analytiikkaa ja mittauksia, viimeisimmällä labrakerralla mittasin oluen pintajännitettä ja johtokykyä, ja pullotuksen yhteydessä mittailtiin myös refraktometrillä Brix-arvoja ja tiheysmittarin avulla oluen alkoholipitoisuutta ja käyneitten sokerien määrää. Teimme kolme eri olutta 20 litran Braumeister kattiloilla ja työkokemukseni takia sain nakin oluiden suunnitteluun: tehtiin siis maissilastuilla maustettu Pilsner, korianterilla ja appelsiinikuorilla maustettu täysin ohraton vehnäolut ja puolukkauutteella maustettu ruismaltainen Milk Stout. Hieman jännitti tehdä ensimmäistä kertaa ikinä tehdä olutta laktoosin kanssa, mutta ainakin pullotuksen yhteydessä tuotos vaikutti ihan hyvältä ja oluen arvotkin osuivat täysin laskennallisiin arvoihin. Näiden kolmen oluen jälkeen suunnittelemme oluen 200 litraiselle laitteistolle, jolle koululla löytyy omat käymis- ja säilötankit. Pienen laitteiston käytöstä tehdään myös kustannusarvio ja tehokkuuslaskelmat ja LEAN-muotoinen menetelmäohje.

Koulunkäynnin ja panimotouhujen lisäksi on myös opiskelija-aktiivin tehokausi päässyt iskemään. Prosessi- ja materiaalitekniikan opiskelijayhdistys Elba on itsellä aika lähellä sydäntä ja sen suhteen tuleekin usein kaiken näköistä puuhattua. viime viikko oli todellisella tuntiaikataululla kokouksesta toiseen hyppimistä, mutta tuli onneksi myös saatua paljon aikaan! Syksyinen labratarvikkeiden ja haalarien tilaus on lähtenyt kovalla tohinalla käyntiin ja uudet opiskelijat on otettu orientoivilla päivillä lämmöllä vastaan. Syksyisin tutustuu todella moneen uuteen ja mielenkiintoiseen ihmiseen kun pyörii opiskelijayhdistyksen hommissa! Elban syyskokousta odottelen kyllä innolla, sillä olen yrittänyt porskuttaa yhdistystä tiiviiseen yhteistyöhön työelämän kanssa. Näiltä tiimoilta juuri sovittiinkin Kemian Kesätyöpäivä ensi helmikuulle yhdessä Kemianteollisuus ry:n ja alan suurimpien firmojen kanssa. Siitä tulee jännää!

Maria Leino

Olen KT-blogisti Maria Leino. Olen kolmannen vuoden prosessi- ja materiaalitekniikan insinööriopiskelija Turun ammattikorkeakoulusta.