Hyppää sisältöön

Aalto-Helsinki iGEM – opiskelijoiden synteettisen biologian tutkimusprojekti

Olemme Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston opiskelijoiden yhteinen kymmenhenkinen joukkue, joka osallistuu vuoden 2020 iGEM-kilpailuun. Tiimiimme on kansainvälinen ja siihen kuuluu muun muassa biologian, kemiantekniikan, kemian, fysiikan sekä bioinformatiikan opiskelijoita. International Genetically Engineered Machine (iGEM) on maailmanlaajuinen opiskelijoille suunnattu synteettisen biologian kilpailu, joka huipentuu loka-marraskuussa järjestettävään ”Giant Jamboree” – konferenssiin.  Kilpailuun osallistuu vuosittain yli 300 joukkuetta jopa 42 eri maasta.

iGEM-kilpailussa on tavoitteena ratkaista käytännön ongelma synteettisen biologian avulla. Synteettinen biologia soveltaa insinööritieteiden periaatteita biologisiin systeemeihin. Synteettisessä biologiassa rakennetaan biologisia systeemejä, joita ei sellaisenaan löydy luonnosta. Synteettistä biologiaa voidaan soveltaa esimerkiksi lääketieteessä, maanviljelyssä sekä ympäristön seurannassa. 

Vuoden aikana toteutamme opiskelijavetoisen tutkimusprojektin. iGEM on loistava mahdollisuus opiskelijalle oppia, mitä kaikkea tutkimusprojektin toteuttaminen vaatii, aiheen valitsemisesta laboratoriotyöhön. Kuusi tiimimme jäsentä on työskennellyt laboratoriossa kesän ajan, muut neljä pääosin etänä mallinnuksen parissa. Laboratoriotyön ja mallinnuksen lisäksi projektiin kuuluu esimerkiksi tieteellisten artikkelien lukemista, rahoituksen hankkimista, konferensseja ja tiedon levittämistä synteettisestä biologiasta. Tietoisuuden lisäämiseksi järjestämme työpajan synteettiseen biologiaan liittyen Heurekassa ja olemme kehittäneet mobiilipelin ‘Fix the Flow’, joka julkaistaan syyskuun aikana. Kesän aikana tiimimme on työskennellyt täyspäiväisesti Aalto-yliopistossa. 

Tänä vuonna kehitämme biosensorin, joka mittaa makrolidiantibioottien pitoisuuksia jätevedessä. Makrolidiantibiootit ovat yleisiä antibiootteja, joita käytetään muun muassa ihotulehdusten, keuhkokuumeen sekä ylähengitysteiden infektioiden hoidossa. Makrolidiantibiootit ovat olleet useampana vuonna Euroopan unionin ympäristölle vaarallisten aineiden tarkkailulistalla. Onkin todennäköistä, että muutaman vuoden päästä makrolidiantibioottien pitoisuuksia jätevedessä aletaan säännellä. Tämän vuoksi biosensorimme voisi olla todella hyödyllinen, koska nykyiset menetelmät makrolidiantibioottien mittaukseen ovat kalliita ja aikaa vieviä. Ympäristöön päätyvät makrolidiantibiootit ovat uhka antibioottiresistenssin leviämiselle. Lisäksi ne voivat myös häiritä ekosysteemejä. Tietoisuuden lisäämiseksi järjestämme syksyn aikana kampanjan antibioottiresistenssistä sekä siitä, miten yksittäinen ihminen voi tehdä ehkäistäkseen sitä.

Yleensä iGEMiin sisältyy paljon matkustamista, mutta koronatilanteen vuoksi tänä vuonna konferenssit on peruttu tai järjestetty virtuaalisina. Olemme kuitenkin päässeet viettämään aikaa toistemme kanssa työajan ulkopuolella, esimerkiksi suppailun, kylpyläreissun ja ruuanlaiton parissa. Projektin aikana olemme oppineet, kuinka paljon aikaa ja työtä tutkimusprojektin toteuttaminen vaatii, mutta myös kuinka mukavaa hyvässä ryhmässä työskentely on. Joulu-tammikuussa kilpailun jälkeen pääsemme myös rekrytoimaan seuraavan tiimin. Suosittelemme hakemista kaikille opiskelijoille, joita synteettinen biologia ja tutkimuksen tekeminen kiinnostavat! 

Kemianteollisuus on tänä vuonna tukemassa projektiamme ja on ollut mahdollistamassa sen toteutumisen. Olemme hyvin kiitollisia tästä tuesta!

Lisätietoja

Aalto-Helsinki iGEM