Hyppää sisältöön

Eveliina Kunttu: Sinä juuri valmistunut – ota riski!

Tuhannet ylioppilaat ja ammattiin valmistuneet juhlivat ensi viikonloppuna. Juhlitaan kuin maailma loppuisi huomenna. Kuin aika pysähtyisi juuri heitä varten. Melkein harmittaa olla valmistujaisissa se vieras, joka kysyy tulevaisuuden suunnitelmista ja rikkoo illuusion.

Huominen on huomenna on vaarallinen ajatus. Jos et tavoittele jo tänään huomisen onnistumista, on vaarana että se jää ikuisesti saavuttamatta. Jos et tiedä nyt, voitko koskaan tietää yhtään varmemmin?

Ota riski kuuntelemalla itseäsi nyt. Et voi tietää kaikkea, et voi koskaan tuntea kaikkien vaihtoehtojen määrää, mutta eteenpäin on mentävä. Suurin pelko lienee, että jokainen joutuu elämään omien valintojensa kanssa. Eräs turkulainen sosiologi on kuitenkin todennut: ”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.” Tätä teoriaa noudattaen kannustan luottamaan omaan arviointikykyyn.

Tässä maailmassa on harvoja peruuttamattomia valintoja, reittejä joilta et voi kääntyä takaisin. Ole itsellesi armollinen. Vaadi ja etsi vastauksia, mutta jätä jotain sattuman varaan. Ole itsekäs ja ajattele omia kiinnostuksiasi, kun teet tulevaisuuden valintoja. Ota riski ja usko itseesi. 

Eveliina Kunttu

Kesäkatalyytti 2018