Hyppää sisältöön

Eveliina Kunttu: LUMA-osaamisen tärkeydestä

LUMA -aineet, ketä kiinnostaa? Ajatteli 16-vuotias Eveliina lukion ensimmäisten pakollisten matematiikan, kemian ja fysiikan tuntien jälkeen. Yhteiskuntaoppi, historia, uskonto ja filosofia olivat minulle selkeitä valintoja. Nämä aineet olivat minulle sisäsyntyisesti kiinnostavia ja pärjäsin hyvin ilman suurempia ponnisteluja. Pitkä matematiikka vaihtui lyhyeen ja sekin jäi kirjoittamatta.

Luonnontieteellis-matemaattiset aineet eli LUMA -aineet tarjoavat valmiuksia suunnata työelämässä sairaanhoitajasta tutkijaksi. Suomalaisten nuorten LUMA -taidot ovat olleet laskussa jo vuosia, mikä on ongelma, sillä teollisuudessa tarvitaan sekä korkean tason ammatillisia osaajia, että tieteellistä ja teknillistä osaamista myös tulevaisuudessa. Luonnontieteellis-matemaattinen osaaminen sekä digitaidot ovat tässä keskiössä.

Ainevalintoja tehtäessä lukiossa minulle vaakakupissa painoivat mukava opettaja, se mihin kaverit ovat menossa sekä opitun tiedon selkeä hyödyntäminen tulevaisuudessa. Minulle ei koskaan oikein havainnollistunut mihin tarvitsen kemian tai fysiikan osaamista, eihän minusta ollut tulossa kemistiä. Joku olisi voinut myös mainita, että näillä taidoilla on käyttöä monella muullakin alalla kuin juuri kemianteollisuudessa. Opettajan merkitys ainevalinnoille lukioikäisenä oli kiistämätön, nyt olen päättänyt oppia asioita, pidän opettajasta tai en.

Kesä kemianteollisuuden parissa on alleviivannut myös itselleni LUMA-osaamisen tärkeyttä. Aloitankin syksyllä talousmaantieteen sivuaineen, johon kuuluu olennaisin osin tilastollisten menetelmien hallinta. Paikkaan tällä sitä, mitä paikattavissa on. Suoritan syksyllä myös määrällisten menetelmien opintokokonaisuuden, jota yllättäen odotan innolla.

Uhraa sinäkin, koulusi aloittanut, pieni hetki ajatuksistasi ainevalinnoillesi. Miksi valitset, mitä valitset? Miksi kiinnostut ja miksi haluat oppia? Olisiko joku toinen valinta parempi ja kantaisiko se pidemmälle tulevaisuuteen. Älä pelkää kysyä neuvoja ja kyseenalaistaa omia valintojasi, saatat yllättää itsesi kiinnostumassa aivan uusista asioista. Niin minullekin kävi.

Eveliina Kunttu

Kesäkatalyytti 2018