Hyppää sisältöön

Essi Laapas: Hieno kesä Nesteellä

Valmistuin hiljattain kauppatieteiden maisteriksi Aalto-yliopistosta johtamisen ja kansainvälisen liiketoiminnan ohjelmasta. Olen aina ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja niinpä valitsin erikoistumisalakseni kestävän johtamisen. Samana syksynä maisterivaiheen kanssa aloitin myös maailmanpolitiikan opinnot Helsingin yliopistossa, mikä mahdollisti laajemman näkökulman saamisen ja avasi suuren joukon mielenkiintoisia sivuainemahdollisuuksia.

Tänä kesänä työskentelen harjoittelijana Nesteen yhteiskuntasuhteissa. Päätehtävänäni on tutkia ja analysoida erilaisia dekarbonisaatio -ja energiaskenaarioita, eli pitkän tähtäimen näkemyksiä siitä, miten vaaralliset hiilidioksidipäästöt saataisiin laskuun. Työ on äärimmäisen mielenkiintoista ja tuntuu, että olen oppinut enemmän kuin ikinä oppisin samassa ajassa koulunpenkillä istuen.

Projektissani olen voinut hyödyntää sekä Valtsikassa että Kauppiksessa oppimaani, ja jopa sivuaineeni psykologia on jollain tapaa läsnä sillä myös yksittäisten ihmisten (kulutus)käyttäytyminen on osa kokonaiskuvaa. Pääprojektini lisäksi olen tehnyt pienempiä selvitystöitä, kuten esimerkiksi pureutunut vaihtoehtoihin, joilla maankäyttösektori mahdollisesti sisällytetään EU:n 2030-päästötavoitteisiin.

Olen viihtynyt Nesteellä erinomaisesti. Täällä vallitsee mielestäni asiantunteva ja kannustava ilmapiiri. Itsenäisen työn ja ohjaamisen suhteen on vallinnut hyvä tasapainoa; olen saanut vastuuta ja vapaat kädet toimia, mutta toisaalta esimiehen puoleen on voinut aina kääntyä jos vaikkapa EU:n direktiiviviidakko on tuntunut liian monimutkaiselta hahmottaa. Työn merkityksellisyys on minulle erittäin tärkeää, ja onkin ollut ilo seurata kuinka Neste toimii aktiivisesti liikenteen kasvihuonekaasujen vähentämiseksi kehittämällä polttoaineita uusiutuvista raaka-aineista.

Nesteellä työskentelee ihmisiä useista eri koulutustaustoista ja kaikkien panosta tarvitaan. Oma vinkkini onkin, ettei kannata liikaa miettiä esimerkiksi sivuainevalintojaan, vaan seurata aitoa kiinnostustaan ja rakentaa omannäköinen opintokokonaisuus. Uskon, että tätä kautta on parhaiten mahdollista päätyä myös aidosti itseä kiinnostavien työtehtävien pariin. Ainakin minulle on käynyt juuri niin. Mukavaa kesää kaikille kemian kesätyöläisille, ottakaa harjoittelustanne kaikki irti! 

Essi Laapas

Kirjoittaja on tuore kauppatieteiden maisteri ja työskentelee kesäharjoittelijana Nesteen yhteiskuntasuhteissa. Syksyllä häntä odottavat maailmanpolitiikan opinnot, mutta täysipäiväinen siirtyminen työelämään houkuttaa.