Hyppää sisältöön

Anni Siltanen Sivistan blogissa: rekrytoinneissa ratkaisee kokonaisosaaminen

Kemianteollisuus ry:n osaamisen ja vetovoiman asiantuntija Anni Siltanen pohtii Sivistystyönantajien blogissa rekrytointitarpeita, kielitaitoa ja monikulttuuriosaamista. On tärkeää oivaltaa, että osaamisen ei tarvitse olla joko tai. Loppujen lopuksi kokonaisosaaminen ratkaisee.

Kemianteollisuus työllistää Suomessa lähes 34 000 työntekijää. Suoraan, välillisesti ja tulovaikutusten kautta ala työllistää 100 000 suomalaista.

Anni Siltanen kirjoittaa kemianteollisuuden tärkeimpiä osaamistarpeita olevan luonnontieteellis-matemaattiset taidot, prosessiosaaminen ja tutkimukseen ja kehitykseen liittyvä osaaminen. Osana työelämätaitoja nousevat kielitaito ja vuorovaikutusosaaminen. 

Anni Siltasen mukaan on turhaa painottaa erilaisten osaamisten tärkeyttä suhteessa toisiinsa. Tosiasiassa kuitenkin kokonaisosaaminen ratkaisee työllistymisen – se kuuluisa hyvä tyyppi saa työpaikan. Paljon on tehtävissä ollakseen tämä hyvä tyyppi. Kemianteollisuudessa vankan matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen lisäksi tarvitaan esimerkiksi hyvää kielitaitoa ja vuorovaikutusosaamista. 

Tulevaisuuden rekrytointitarpeita on mahdotonta tarkasti ennustaa. Ei voi tietää, kannattaako ekaluokkalaisen alkaa opiskellla venäjää vai espanjaa.

– Aivan varmaa kuitenkin on, että kumpikaan ei mene hukkaan.

Lue Anni Siltasen blogi Sivistystyönantajien kotisivulla.