Hyppää sisältöön

Anni Siltanen Kemia-lehdessä: Pienen kansan pääoma on korvien välissä

Kemianteollisuus ry:n johtava asiantuntija Anni Siltanen käsittelee Kemia-lehden blogissa tulevaisuuden osaajien saatavuutta. Kemianteollisuuden yritykset ovat olleet huolissaan luonnontieteiden ja matematiikan taidoista. Koronapandemia ei tätä asiaa ole muuttanut, päinvastoin.

– Vallitsevan pandemiatilanteen vuoksi oppimisen tavat ovat murroksessa, mutta osaaminen ja koulutus ovat maamme kilpailukyvyn kannalta vähintään yhtä tärkeitä kuin ennenkin. Pienen kansan pääoma on pitkälti nimenomaan korvien välissä.

Anni Siltanen mainitsee Kemianteollisuus ry:n vuonna 2018 jäsenyritysten keskuudessa tehdyn osaamistarvekartoituksen, joka osoitti yritysten olevan huolissaan etenkin luonnontieteiden ja matematiikan taidoista. Noin puolet yrityksistä nosti luonnontieteet ja matematiikan ykköshuolenaiheeksi tulevaisuuden osaajatarpeesta puhuttaessa.

– Tarvitsemme kemistejä ja insinöörejä innovoimaan ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään. Tarvitsemme tulevaisuuden osaajia pelastamaan maailmaa. Kemianteollisuudessa se tehdään luonnontieteiden osaamisella. Tarvitsemamme huippuosaajat hallitsevat molekyylit ja soveltavat osaamistaan rohkeasti.

Yksi keino innostaa ja kannustaa nuoria luonnontieteisiin ja resurssiviisauteen on marraskuussa 2019 julkistettu, viidesluokkalaisille suunnattu Maailmanpelastuspeli

– Emme ole antaneet kevään tilanteen lannistaa, vaan jalkautamme peliä syksyllä 2020 alakouluihin eri puolilla Suomea. Ollaan yhdessä rohkeita. Maailmanpelastustalkoot tehdään kemian avulla.

Lue koko blogi Kemia-lehden sivulla.