Hyppää sisältöön

Anne Koistinen: Vaihtoehtona vaihto

Vaihto-opinnot ovat mahtava vaihtoehto itsensä ja oman osaamisen kehittämiseen. On hienoa päästä kurkistamaan ja osallistumaan toisen yliopiston arkeen. Teoriaosaaminen on hyödyllistä, mutta mikä parasta, suurin oppi tapahtuu itse asiassa luentosalien ulkopuolella.

Vaihto-opintojen ilmeisin osa on osallistua toisen yliopiston kursseille. Parhaimmillaan vaihtokohteen yliopistolla on tarjottavana erilaisia kursseja kuin kotikorkeakoulussa. Näiden avulla voi syventää osaamista ja erottautua esimerkiksi työnhaussa. Toisaalta vaihdossa voi tutustua tuttuun aihealueeseenkin eri näkökulmista. Esimerkiksi suoritan täällä Singaporessa kurssia liittyen ilmastoon ja ilmastonmuutokseen. Kurssilla varmasti painotetaan eri asioita kuin Suomessa, mikä vain laajentaa ymmärrystä ilmaston muutoksen laajuudesta.

Vaihto on hieno mahdollisuus oppia toimimaan uusien ihmisten kanssa uudessa ympäristössä. Uudet kulttuurit voivat vaatia totuttelua, mutta palkitsevat varmasti. Toisaalta vaihdossa on helppo tutustua toisiin vaihtareihin (sanoisin, että helpompaa kuin suomalaisiin Suomessa). Suosittelen kuitenkin pientä vaivannäköä ja tutustumaan myös paikallisiin. Olen huomannut, että alun jälkeen tapahtuu rutinoitumista, mikä voi johtaa kaveripiirin supistumiseen. Esimerkiksi Aasian vaihdossa olisi opettavaisinta olla tekemisissä myös muiden kuin suomalaisten, pohjoismaalaisten tai muiden ”länkkärien” kanssa. Luulen, että vaihdosta saa eniten irti, kun on kiinnostunut erilaisuudesta ja kyselee paljon. Toisaalta on hyvä olla avoin kertomaan omasta kulttuurista ja tavoista.

Tärkeimpänä vaihdon tuomana mahdollisuutena pidän itsetuntemuksen parantumista. Vaihto tuo etäisyyttä omaan arkeen ja suorittamiseen. Tämä antaa hyvän mahdollisuuden tarkastella ja kyseenalaistaa omia ennakkoluuloja, toimintatapoja sekä vahvuuksia ja heikkouksia. Uskon, että kehitys ei kuitenkaan tapahdu aivan automaattisesti vaan vaatii pientä ponnistelua ja aktiivista pohdintaa. Aikaisemmin näin vaihto-opinnot kivojen kuvien kautta pitkinä turistimaisina reissuina. Nyt kuitenkin koen, että antoisa vaihto tarkoittaa myös tiettyä epämukavuutta. Olen tyytyväinen, että uskalsin tarttua tähän vaihtoehtoon.

Anne Koistinen

Olen KT-bloggaaja Anne Koistinen. Opiskelen neljättä vuotta Aalto-yliopistossa kemian, bio- ja materiaalitekniikkaa. DI-pääaineeni on Fibre and Polymer Engineering. Tällä hetkellä olen vaihdossa Nanyang Technological University Singaporessa.