Hyppää sisältöön

Anna-Liina Lehtimäki ja Sai Li: “Piparin tuoksua, tonttujen juoksua, sitäkö joulu on…?”

Fuksivuoden syksy on kulunut kohtuullisen reippaalla tahdilla erilaisten koulutöiden, tapahtumien sekä ekskursioiden parissa. Ryhmätöitä on ollut kaikkien mielestä enemmän kuin tarpeeksi, mutta niistä olemme selvinneet. Toistaiseksi opinnot ovat tuntuneet pääosin mielekkäiltä, mutta ekskursiot eli yritysvierailut oman alamme yrityksiin ovat olleet mieltä avartavia kokemuksia.

Me fuksit saimme valita korkeakoulumme eri kiltojen järjestämien ekskursioiden väliltä vierailukohteen. Korkeakoulumme kolme kiltaa ovat Kemistikilta, Vuorimieskilta ja Puunjalostajakilta. Mainospuhe maailman nopeimmasta päällystyskoneesta sai meidät valitsemaan Puunjalostajakillan ekskursion paperitehtaalle Sappi Kirkniemeen, jonka sijaintina on Lohja. Vierailuun kuului yrityksen yleisesittely, tehdaskierros, sekä illanvietto isäntien ja emäntien kanssa. Vaikka viime aikoina mediassa on ollut paljon puhetta paperialan hiipumisesta Suomessa, sitä oli vaikea uskoa, kun ajoimme linja-autolla tehdasalueen porteista sisään. Tehdasalueeseen kuuluu kolme paperikonetta, jätevedenpuhdistusjärjestelmä, energialaitos sekä mekaanisen massan valmistuksen yksikkö. Alue vaikutti meidän silmiimme erittäin suurelta eikä vaikuttanut lainkaan siltä, että paperiala olisi katoamassa Suomesta. Sappi Kirkniemen tehdas valmistaa korkealaatuista päällystettyä painopaperia, joka on nimetty tuotesarjaksi Galerie. Illanvieton yhteydessä oli pieni tietovisa, jossa pääsimme vielä kertaamaan yritykseen liittyviä faktoja.

Meidän paperitehtaan vierailumme jälkeen, Puunjalostajakilta järjesti ekskursion BIM Kemille Kouvolaan. Tämä yritys valmistaa erilaisia kemikaaleja paperiteollisuudelle, joten meidän mielestämme oli luontevaa osallistua myös kyseiselle ekskursiolle yhdessä vanhempien tieteenharjoittajien kanssa. Tämä ekskursio oli pienimuotoisempi kuin edellinen, sillä osallistujia oli vähän. Yrityksen yleisesittelyn jälkeen teimme tehdaskierroksen, jossa näimme erilaisia kemikaaleja säiliöissä. Vierailun aikana pääsimme esittämään yrityksen antamia esitehtäviä ryhmissä ja tutustuimme eri paperilaatuihin pienen tehtävän avulla. Pohdimme samalla kemikaalien vaikutusta näihin ominaisuuksiin. Vierailu oli kaikin puolin erittäin opettavainen, luennoilta opitut teoriat konkretisoituivat. Tämän ekskursion aikana tutustuimme yritysmaailman ihmisten lisäksi myös korkeakoulumme vanhempiin vuosikurssilaisiin, jotka olivat kaikki Puunjalostajakillasta. Heiltä olemme saaneet vinkkejä omiin opintoihimme ja kuulleet myös heidän kokemuksistaan.

Syksyn viimeinen tärkeä tapahtuma, johon osallistuimme, oli Kemian tekniikan korkeakoulun järjestämä Urafoorumi Desing Factorylla Otaniemen kampuksella. Urafoorumin ideana oli tutustuttaa alamme opiskelijoita ja työnantajia toisiinsa, sekä kertoa meille opiskelijoille mahdollisesti tarjolla olevista kesätyöpaikoista.  Samassa yhteydessä oli myös eräällä kurssillamme tehtyjen postereiden esittely. Olemme tyytyväisiä Urafoorumiin, sillä tapahtumassa yritysten ja järjestöjen edustajien kanssa tuli keskustelleeksi esimerkiksi mahdollisista kesätyökuvioista.

Ensimmäinen syksy on ollut erittäin tapahtumarikas kaikilta osin. Olemme tutustuneet opiskelutovereihin, laitoksemme opettajiin ja professoreihin sekä yritysten edustajiin. Tenttiviikko päätti syksymme ja piparin tuoksussa on hyvä odotella joulua!

Sai Li ja Anna-Liina Lehtimäki

Olemme Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun toisen vuoden opiskelijoita.