Hyppää sisältöön

Amanda Alvesalo: Lintuperspektiiviä suomalaiseen yritysmaailmaan

Minulla on ainutlaatuinen mahdollisuus toimia tänä kesänä Kemianteollisuuden kuudentena kesäkatalyyyttinä. Katalyytti on kemiallista prosessia edesauttavaa ainetta, joka ei itse kulu prosessissa. Tehtäväni keskittyvät viestintään ja vaikuttamiseen, mutta kesäkatalyytin tehtävän ainutlaatuisuuden ansiosta minulla on näköalapaikka koko organisaation toimintaan. Tähän perustuu myös ajatus kesäkatalyytistä eri tahoja yhteen tuovana voimana.

Oma taustani löytyy valtiotieteiden opinnoista ja järjestövaikuttamisesta Eurooppanuorissa. Pääaineeni on kansainvälinen politiikka, ja sivuaineissani keskityn EU-asioihin ja viestintään. Olen yleisesti kiinnostunut yhteiskunnan toiminnasta niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla, ja siksikin työ Kemianteollisuudella on minulle niin mielekästä. Suuri osa siitä työstä, jota Kemianteollisuudella tehdään, perustuu yritysten tarpeiden ja toimintaedellytysten hahmottamiseen, ja tämän viestin välittämiseen poliittisille päättäjille. Kemianteollisuudella pääsekin tarkastelemaan suomalaista yritysmaailmaa eräänlaisesta lintuperspektiivistä.

Käytännössä osallistun aktiivisesti käynnissä oleviin projekteihin ja tapahtumiin. Pestissäni olen yhteyksissä eri sidosryhmiin organisaation sisä- ja ulkopuolella. Edunvalvontajärjestössä kyse on monipuolisesta vaikuttamistyöstä, ja tämä monitahoisuus avautuu vasta, kun sitä pääsee itse todistamaan. Lisäksi minulla on omia erillisiä vastuualueita, kuten esimerkiksi Kesä kemiassa -blogisarjan koordinointi.
Oman kokemukseni on, että erityisesti kesäkatalyytin ymmärrystä ja kokemusta nuoriin liittyvissä asioissa halutaan hyödyntää Kemianteollisuudella. Minulla on kokemusta nuorisojärjestössä vaikuttamisesta, ja käsitys niistä teemoista ja lähestymiskulmista, jotka ovat nuorten kannalta relevantteja ja kiinnostavia. Asiaa toki auttaa myös se, että olen itse nuori.

Nuorilla saattaa olla työelämää kohtaan pelkoja ja epäilyksiä. Samaan aikaan monet yritykset kärsivät alati pahenevasta osaajapulasta ja toivottavat tulevaisuuden osaajat lämpimästi tervetulleiksi. Tämä on viesti, joka alan yrityksiltä tulee, ja sen toivoisi tavoittavan myös nuoret ja kannustavan heitä tutustumaan kemian alan tarjoamiin uramahdollisuuksiin. Kemianteollisuudessa tehdään jatkuvasti työtä muun muassa ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja sairauksien parantamiseksi. Alan yrityksissä on mahdollisuus löytää itsensä tekemässä jotain aidosti merkityksellistä ja tärkeää.

Kesä kemiassa -blogin idea onkin kertoa näistä mahdollisuuksia ja kertoa nuorille inspiroivia tarinoita. Tämä on yksi niistä syistä, joiden takia olen kokenut työni mielekkääksi. Uusien asioiden oppimisen ja ymmärryksen kartuttamisen lisäksi voin seistä niiden asioiden takana, joita työssäni teen.