Hyppää sisältöön

Aleksi Harlin: Viisi kesää kemian parissa opettivat turvallisuuden merkityksen

Hei! Olen Aleksi ja työskentelen käyttöinsinööriharjoittelijana Nesteen Porvoon jalostamon tuotantolinja 1:llä.

Neste on maailman suurin jätteistä ja tähteistä jalostetun uusiutuvan dieselin ja uusiutuvan lentopolttoaineen valmistaja, joka tuo uusiutuvia ratkaisuja myös muovi- ja kemikaaliteollisuudelle. Uusiutuvat ratkaisut valmistetaan Porvoon, Rotterdamin ja Singaporen jalostamoilla. Erilaiset raakaöljypohjaiset tuotteet puolestaan valmistetaan Naantalissa ja Porvoossa. Tuotantoympäristössä työskennellessä turvallisuus on kaikki kaikessa ja jokainen toimenpide lähtee turvallisuudesta.

Tämä kesä on minulle viides kemianteollisuudessa. Näiden viiden kesän aikana olen oppinut paljon työturvallisuudesta niin käytännön kuin teorian kautta. Käytännön oppia turvallisuudesta on tullut esimerkiksi näytteenotossa korkealla paikalla tai venttiilin kääntämisessä haastavassa tilassa. Vaikka työtehtävät ovat saattaneet jännittää itse kutakin, niistä on selvitty koulutusten, tuumatuokioiden sekä työkavereiden tsemppauksen avulla.

Työskentelen Porvoon jalostamon tuotantolinja 1:llä käyttöinsinööriharjoittelijana. Tehtäviini kuuluu vastuuyksiköiden tuotannon tukeminen, optimointi, käytettävyyden varmistaminen, pienien kunnossapitotöiden toteuttaminen sekä taselaskenta. Työturvallisuus näkyy jokapäiväisessä työskentelyssäni oman työturvallisuuteni turvaamisen lisäksi turvallisten työtapojen ohjeiden laatimisena ja noudattamisena. Vaikka työturvallisuus on muuttunut toimistotöiden kautta viime hetken vaarojen arvioinnista enemmän turvallisuuden ohjaamiseksi, on työturvallisuuden luonne silti sama: tavoitteena on, että jokainen pääsee ehjin nahoin kotiin.

Opiskelen Oulun yliopistossa kuudetta vuotta prosessitekniikkaa ja erikoistun kemialliseen prosessitekniikkaan. Opinnoistani minulla on jäljellä vain diplomityö, joten tämä kesä todennäköisesti jää minulla viimeiseksi kesätyöntekijänä. Nyt on siis viimeinen kultainen hetki kerätä kaikki opit ja neuvot talteen ennen siirtymistä työelämään.

Turvallista kesää kaikille!

Aleksi Harlin