Hyppää sisältöön

Vuosilomalla sairastamisen omavastuu perustuu lakiin

TEAM on julkaissut eilen verkkosivuillaan jutun, jossa se kehottaa jäseniään puuttumaan vuosilomalain lainmukaiseen toimeenpanoon.

Kysymys on vuosilomalla sairastumisen omavastuupäivistä. Jutussa todetaan mm. seuraavaa:

”Koska vuosilomalaki on maassamme voimassa eikä EU-oikeutta työpaikoilla niin hyvin tunneta, on mahdollista, että työnantajat soveltavat suoraviivaisesti lakia ja lyhentävät loman aikana työkyvyttömäksi tulleiden lomaa enimmillään kuuden päivän omavastuuajalla. On tärkeää, että työntekijät ja heidän luottamushenkilönsä tietävät tämän ja reagoivat asiaan.

Jos työnantaja vähentää omavastuupäiviä edessä olevista lomista eikä suostu kantaansa muuttamaan, kerätkää nämä tapaukset ylös ja ilmoittakaa niistä liittoon joko paperipostilla tai sähköisesti osoitteella edunvalvonta@teamliitto.fi. Käymme tapaukset läpi ja teemme jatkotoimet.

SAK:n ajatuksena on, että perusteettomat omavastuupäivät riitautetaan ja viedään viime kädessä tuomioistuimen ratkaistavaksi. Perusteluna käytetään EU-oikeutta.”

TEAMin toiminta on edesvastuutonta ja harhaanjohtavaa. Liitto yllyttää jäseniään riitauttamaan vuosilomalain mukaiset toimenpiteet. Suomalaisilla työpaikoilla on velvollisuus noudattaa Suomen lainsäädäntöä- sen EU-oikeuden mukaisuuden arviointi ei kuulu työpaikoille.

Työnantajat voivat siis turvallisin mielin noudattaa Suomen vuosilomalakia ja Kemianteollisuus ry:n asiassa antamaa ohjeistusta.

Asiaa on käsitelty myös oheisessa EK.n tiedotteessa:
http://ek.fi/ajankohtaista/uutiset/2016/06/29/vuosiloman-6-paivan-sairauskarenssi-voimassa-ei-ristiriitaa-eu-lakeihin/ 

 

Lisätietoja

Johtaja, Työelämä Jyrki Hollmén, puh. 040 736 3687, jyrki.hollmen@kemianteollisuus.fi