Hyppää sisältöön

Vuoden Energianerokkaat – Fermion ja MSK Plast palkittiin

Työ- ja elinkeinoministeriö, Energiavirasto ja Motiva ovat palkinneet vuoden 2019 ansioituneimmat energiatehokkuusteot Vuoden energianerokas-tunnustuksella. Kemianteollisuuden yritykset Fermion ja MSK Plast palkittiin energiatehokkuusteoistaan.

Orion-konserniin kuuluvan Fermionin Oulun tehdas palkittiin hönkähöyryn hyötykäytöstä. Höyryllä lämmitetään kiinteistö ja käyttövesi. Lämmönsiirtimien avulla hukkalämpö voidaan hyödyntää sataprosenttisesti. Ajatus hönkähöyryn hyödyntämisestä syntyi energiakatselmuksessa. Hankkeen hyödyt ovat jo osoittautuneet kannattavuuslaskelmaa suuremmiksi.

Ote tuomariston perusteluista: 
”Loistava esimerkki, että teollisuudessa on edelleen mahdollista löytää hyviä ja kannattavia energiatehokkuustoimia, kun niitä systemaattisesti haetaan.” 

Muoviosien valmistaja MSK Plast palkittiin tehokkaasta tyhjäkäynnin seurannasta. Kävelykierroksella selvitettiin tarpeettomia energiankulutuskohteita tuotannon ulkopuolisena aikana. Kierroksella löytyi 60 yksittäistä energiatehokkuustoimenpidettä. Tyhjäkäyntikävely järjestetään nykyään vuosittain. Etäluettava järjestelmä helpottaa sähkön ja lämmönkulutuksen seurantaa. 

Ote tuomariston perusteluista: 
”Helppo ja monistava toimintatapa, joka osoittaa, että energiankäytön tehostaminen ei aina vaadi suuria investointeja, vaan parantamiskohteita on mahdollista löytää pienelläkin vaivalla.”

Energianerokas-tunnustuksen saivat myös Kesko, Tampereen maauimala ja Lapuan koulut.

Lue lisää Energianerokas-tunnustuksista Energiatehokkuussopimusten kotisivulla. 

Suomessa energiansäästöä ja energiatehokkuutta on edistetty valtion ja toimialojen välisillä sopimuksilla jo 1990-luvulta lähtien. Kemianteollisuuden yritykset ovat aktiivisesti tehneet vapaaehtoisia energiatehokkuussopimuksia. Menneellä kaudella (2008–2016) energiatehokkuussopimusten piirissä oli yli 95% kemianteollisuuden energiankäytöstä. EU:n yhteisenä tavoitteena on energiatehokkuuden 20 prosentin parantaminen vuoteen 2020 mennessä.

Lue lisää kemianteollisuuden energiatehokkuussopimuksista.