Hyppää sisältöön

VTT kokeilee sähkökemiallista konversioteknologiaa uusiutuvan energian varastointiin

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n koordinoimassa BALANCE-hankkeessa pyritään ratkaisemaan sään vaihteluista aiheutuvan tuotannon ja kulutuksen epätasapainoa varastoimalla uusiutuvaa energiaa.

BALANCE-hankkeessa kehitetään sähkökemiallista ReSOC-konversioteknologiaa (Reversible Solid Oxide Cell). Sen avulla varastoidaan joustavasti suuria määriä uusiutuvaa energiaa, kuten aurinkoenergiaa ja tuulivoimaa. Sään vaihtelut aiheuttavat näissä  tuotannon ja kulutuksen epätasapainoa, jota tehokas energiavarastointi tasaisi. 

ReSOC-laite hajottaa vesimolekyylit korkealämpötilaelektrolyysillä tehokkaasti vety- ja happikaasuiksi. ReSOC-laitetta voidaan käyttää myös käänteisesti, eli sen tuottama vetykaasu voidaan muuntaa takaisin sähköksi.  

Huipputuotannon aikana sähkö muunnetaan kemikaaliksi ja varastoidaan myöhempää käyttöä varten tai käytetään teollisuuden raaka-aineena. Varastoitu kemikaali voidaan muuttaa takaisin sähköksi, kun sähköä tarvitaan enemmän pilvisen ja tuulettoman päivän kulutuspiikin aikana.

Joulukuussa 2016 alkaneelle kolmivuotiselle BALANCE-hankkeelle on myönnetty 2,5 miljoonan euron rahoitus EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta.

Lue lisää VTT:n kotisivulla. 

BALANCE-projekti.