Hyppää sisältöön

VTT ja prosessiteollisuus etsivät resurssi- ja energiatehokkuuden arviointiin parhaita käytäntöjä

Euroopan unionin SAMT-hankkeessa sementti-, öljy-, metalli-, vesi-, jäte- ja kemianalan toimijat työskentelevät yhdessä tavoitteenaan tunnistaa parhaat käytännöt resurssi- ja energiatehokkuuden arvioimiseksi. Suomalaisista yrityksistä mukana on Neste Oyj.

Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa on arvioitu yhteensä yhdeksänkymmentä menetelmää ja työkalua. Toisessa vaiheessa parhaita menetelmiä ja työkaluja testataan teollisuusvetoisissa case-tutkimuksissa.

Kestävän kehityksen arviointimenetelmät ovat tärkeässä roolissa arvioitaessa sekä nykytilannetta että resurssi- ja energiatehokkuudelle asetettujen tavoitteiden toteutumista. SAMT-hanke tuottaa objektiivisen ja riippumattoman arvion elinkaaripohjaisista kestävyyden arviointimenetelmistä ja -työkaluista.

”Arviointimenetelmät ja työkalut kehittyvät koko ajan. Neste on yksi johtavista uusiutuvan dieselin tuottajista ja kiertotalouden edelläkävijä polttoaineiden tuotannossa. Siksi on tärkeää, että tunnemme tarkasti tuotteidemme kaikki elinkaaren aikaiset vaikutukset – sekä niiden arviointiin käytettävät menetelmät”, toteaa Nesteen kestävän kehityksen johtaja Pekka Tuovinen.

SAMT-hankkeen tulokset, mm. suositukset parhaista käytännöistä ja niiden käyttöönotosta prosessiteollisuuden eri sektoreilla, julkaistaan lokakuussa 2016.

Hankkeeseen osallistuvat eurooppalaiset yritykset ovat CEMEX Research Group AG, SUEZ environnement, Neste Oyj, Bayer Technology Services GmbH, BASF SE ja Norsk Hydro ASA. Hankkeessa mukana olevia tutkimusorganisaatioita ovat VTT:n ohella saksalainen Wuppertal Institut für Klima, Umwelt, Energie GmbH ja espanjalainen Tecnalia. Espanjan kansallinen standardointielin AENOR toimii standardoinnin asiantuntijakumppanina.

SAMT-hanke: http://www.spire2030.eu/samt/

Lisätietoja:

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
Tiina Pajula, johtava tutkija
tiina.pajula@vtt.fi, puh. +358 405899013