Hyppää sisältöön

Vientiliitot: Ammatillisella tutkintotodistuksella tulee jatkossakin voida osallistua korkeakoulutuksen haun piiriin

Vientiliittojen (Kemianteollisuus ry, Metsäteollisuus ry ja Teknologiateollisuus ry) yhteisessä lausunnossa esitetään, että korkeakoulutuksen haun piiriin voi tulevaisuudessakin hakea ammatillisella tutkinnolla. Väylää ammatillisesta koulutuksesta korkeakoulutukseen tulisi helpottaa, ei vaikeuttaa.

Työryhmä on esittänyt ylioppilastutkinnon laajempaa hyödyntämistä korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa. Tämä on hyvä tavoite, jos ammatillisen koulutuksen väylä huomioidaan tasavertaisesti hakuväylänä korkeakoulutuksen piiriin jatkossakin. Raportissa esitetään, että ammatillisen koulutuksen käyneiden tulisi jatkossa suorittaa maksullinen ylioppilaskoe, käytännössä yhdestä kolmeen koetta, saadakseen mahdollisuuden hakeutua korkeakoulutukseen. Vientiteollisuuden kanta on, että ammatillisella tutkintotodistuksella tulee jatkossakin voida osallistua korkeakoulutuksen haun piiriin.

Vientiteollisuus painottaa, että väylää ammatillisesta koulutuksesta korkeakoulutukseen tulee helpottaa eikä päinvastoin työryhmän esityksen mukaan vaikeuttaa. Vientiteollisuus tarvitsee nyt ja tulevaisuudessa osaajia ja osaamisen taso kehittyvässä yhteiskunnassa nousee. Koulutus on koko osaamisen perusta ja osaava työvoima yritysten menestyksen kulmakivi. Siirtyminen koulutusasteelta toiselle tulee olla toimivaa eikä ammatillisen koulutuksen suorittaneille tule asettaa vaatimuksia, jotka todellisuudessa estävät pääsyn korkeakoulutukseen.

Työryhmän toimeksianto oli käsitellä vain ylioppilastutkinnon kehittämistä. Kuitenkin myös ammatillisen koulutuksen parissa on potentiaalisia korkeakoulutuksen pariin hakijoita. Lähes puolet nuorisoasteesta suorittaa ammatillisen koulutuksen. OKM on luvannut asettaa työryhmän käsittelemään ammatillisen koulutuksen hakeutumisväylää jatko-opintoihin, mutta kyseistä työryhmää ei ole vielä asetettu. Vientiteollisuus peräänkuuluttaa työryhmän asettamista välittömästi ja painottaa, että elinkeinoelämän edustus tulee huomioida työryhmässä.