Hyppää sisältöön

Vesa Kärhä: Ämpäristöteko oli menestys, jota jatketaan

Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhä on tyytyväinen 5.6.2018 ensimmäisen kerran toteutettuun muovien kierrätystempaukseen Ämpäristöteko. Siinä kerättiin kotitalouksien muoviesineitä kierrätettäväksi ja hyödynnettäväksi energiana tai materiaalina.

– Päivä oli hieno ja antoisa. Saimme kerättyä paljon kovamuovitavaroita, jotka sitten jatkavat kierrätysmateriaaleiksi. Yhtä tärkeää olivat keskustelut ja tapaamiset, ihmisten kohtaamiset. Uskon, että mukana olleet yritykset tulivat viimeistään nyt tutuiksi ihmisille, sanoo Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhä.

Koska Ämpäristöteko tehtiin nyt ensimmäisen kerran, oli vaikea etukäteen arvioida sen suosiota. 

–  Kyllä se innosti. Ihmisiä tuli enemmän kuin osasimme odottaa, ja he toivat muovitavaroita enemmän kuin odotimme. Ihmiset toivat käytöstä poistettuja arjen muovitavaroita, jotka olivat tulleet elinkaarensa päähän. Ne jatkavat nyt kulkuaan Fortumin Muovijalostamolle Riihimäelle, jossa ne jalostetaan laadukkaiksi uusioraaka-aineiksi.

Vesa Kärhä kiittelee, että ihmiset olivat hyvin perehtyneet Ämpäristöteon ohjeisiin.

– Pääosin kontteihin tuotiin puhtaita muoviesineitä, joiden laatu ja materiaali pystytään tunnistamaan.  Tätä juuri haimmekin. Ja ilmapiiri kaikilla kuudella keräyspisteellä oli erittäin hyvä. Itse päivystin Rajamäen keräyspisteellä, jossa päivä meni nopeasti.

Hyvä ja tarpeellinen Ämpäristöteko ei jääne viimeiseksi.

– Ei varmaankaan jää. Nyt mukana olleet yritykset olivat erittäin tyytyväisiä. Joillakin paikkakunnilla on saattanut olla muoviyrityksiä vaikka kuinka kauan, mutta vasta nyt ihmiset kuulivat niistä. Muoviyritykset esittäytyivät erittäin positiivisesti.

– Jos ja kun Ämpäristöteko toteutetaan ensi vuonna, aiotaan mukaan saada huomattavasti enemmän yrityksiä, paikkakuntia ja keräyspisteitä. Tarve tälle on ilmeinen. Haluankin lopuksi sekä kiittää että onnitella kaikkia mukana olleita toimijoita, sanoo Vesa Kärhä.

Ämpäristöteon järjestivät 5.6.2018 Muoviteollisuus ry ja sen jäsenyritykset Vaasassa, Lohjalla, Riihimäellä, Rajamäellä ja Heinolassa. Ämpäristötekoon osallistuivat Oy Primo Finland Ab, SK Tuote Oy, Uponor Oyj, Ab Stormossen Oy, Plastone Oy, Premix Oy, Piharatamo, Oy Plastex Ab, Wiitta Oy, Muovipoli Oy, Wipak Oy, Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy (PHJ), Fortum Waste Solutions ja Orthex Oy. 

(Valokuva Heinolan keräyspisteeltä, valokuvaaja Sauli Eerola, Muovipoli Oy) 

Lisätietoja

Muovi kuuluu kiertoon

Vesa Kärhä

Toimitusjohtaja, Muoviteollisuus ry