Hyppää sisältöön

Väitöskirja: Sähköä hukkalämmöstä tehokkaammilla materiaaleilla

Aalto-yliopiston kemian tekniikan laitokselta väitellytDI Tommi Tynell on kehittänyt termosähköisiä materiaaleja, joissa yhdistetään eri ominaisuuksia. Käytännössä termosähköisillä hybridi-materiaaleilla voidaan muuntaa hukkalämpöä suoraan sähköksi. Hyödyntämätöntä hukkalämpöä syntyy esimerkiksi teollisuusprosesseissa, kotitalouksissa ja autojen pakokaasuista.

Väitöskirjan mukaan lisäämällä orgaanisia kerroksia sinkkikerroksien väliin on mahdollista parantaa materiaalin termosähköistä suorituskykyä. Orgaanisien kerroksien uskotaan vaikuttavan lämmönjohtavuuden vähenemiseen, mikä on termosähköisten materiaalien kannalta hyödyllistä. Tynell kasvatti kerroksittain nanomittakaavan rakenteita, joiden rakennetta hän analysoi röntgen- ja infrapunalaitteilla.

Termosähköisten materiaalien tutkimuksessa on harvemmin käytetty hybridimateriaaleja ja vain muutama tutkimusryhmä maailmassa tutkii hybridimateriaalien ominaisuuksien kehittämistä. Termosähköisellä energialouhinnalla on myös mahdollisuus vähentää tulevaisuudessa riippuvuutta perinteisistä energialähteistä.

DI Tommi Tynellin väitöskirja tarkastetaan Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulussa 13.12.2013 klo 12.  

Lisätietoja

Aalto-yliopisto kemian laitos