Hyppää sisältöön

Uusi rokote aivokalvontulehdukseen

Tampereen yliopistolla kehitetään meningokokki-yhdistelmärokotetta, joka sisältää suojan viittä eri bakteeriryhmää (A, B, C, W, Y) jotka aiheuttavat aivokalvontulehdusta sekä verenvuototautia. Nyt alkava rokotetutkimus on suunnattu etenkin nuorille.

Aivokalvontulehdus on hengenvaarallinen sairaus, jonka yleisin aiheuttaja Suomessa on meningokokki B -bakteeri. Nyt tutkittava rokote sisältäisi myös B-bakteerin, joka aiheuttaa 70 % kaikista Suomessa esiintyneistä tautitapauksista.

Nyt alkavassa rokotetutkimuksessa 10-18 -vuotiaat nuoret eri puolelta Suomea saavat joko meningokokki ABCWY-tutkimusrokotteen tai meningokokki B -rokotteen. 

– Taudin vakavuuden vuoksi on tärkeää, että erityisesti meningokokki B -rokote olisi mahdollisimman pian kaikkien saatavilla. Aivokalvontulehdusten ja verenmyrkytysten ennaltaehkäisyssä paras vaihtoehto olisi kuitenkin kaikilta viideltä meningokokkibakteerilta suojaava yhdistelmärokote, jota juuri nyt tutkimme, toteaa rokotetutkimuskeskuksen johtaja Timo Vesikari.

 

Lisätietoja

www.uta.fi

Tieteen tekijät