Hyppää sisältöön

Uusi pikatesti paljastaa myrkyllisen sinilevän

Enää ei tarvitse arvailla, löytyykö uimavedestä sinilevää vai ei. VTT ja Helsingin yliopisto ovat kehittäneet nopean, edullisen ja kuluttajakäyttöön sopivan testimenetelmän myrkyllisen sinilevän havaitsemiseen.

Uusi sinilevätesti on VTT:n mukaan kuin pienoiskokoinen laboratorio. Kuumemittarin kokoiseen laitteeseen johdetaan vesinäyte, jonka sisältämiin myrkyllisiin bakteerikantoihin laitteen sisältämät vasta-aineet reagoivat. Testi paljastaa muutamassa minuutissa sisältääkö vesinäyte myrkyllistä sinilevää vai ei.

Pikatestin avulla kuka tahansa voi itse tutkia onko vedessä myrkyllistä sinilevää. Tällä hetkellä vesistöjen sinilevähavainnot perustuvat lähinnä silmämääräiseen arviointiin, mikä ei mahdollista myrkyllisen ja vaarattoman levän erottamista toisistaan. Levien myrkyllisyys on voitu selvittää pääasiassa laboratorio-oloissa. Esimerkiksi järvien sinileväesiintymistä noin puolet on myrkyllisiä.

Sinilevät eli syanobakteerit viihtyvät etenkin ravinteikkaissa ja lämpimissä vesissä. Vuosittaisten leväkukintojen määrään vaikuttaa muun muassa kesän sää ja vesistön ravinnepitoisuudet. Ensimmäiset sinilevälautat alkavat muodostua meriveden pintalämpötilan ollessa 15 astetta.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan sinileväkukintojen huippu Suomen merialueella ajoittunee tänä kesänä heinäkuun lopulle ja elokuun alkuun. Sinileväkukintojen todennäköisyys on arvioitu tänä kesänä jonkin verran viime vuotta pienemmäksi.

Tämän kesän sinilevähavaintojen tutkimiseen uusi pikatesti ei ehdi. Testi on parhaillaan kaupallistamisvaiheessa, ja se voi löytyä kauppojen hyllyillä noin 2—3 vuoden kuluttua.

Lähde: Good news from Finland