Hyppää sisältöön

Turun yliopisto: uutta tietoa syövän leviämisestä

Akatemiaprofessori Johanna Ivaskan johtaman tutkimusryhmän uusi tutkimus osoittaa, että kudoksesta irronneet syöpäsolut säilyvät hengissä ja voivat levittää syöpää.

Ihmisen solujen pitää elääkseen olla oikeilla paikoilla elimistössä ja kudoksiin sitoutuneina. Integriini-nimiset tartuntareseptorit lähettävät erityisiä viestejä, jotka ovat välttämättömiä solujen selviytymiselle. Elimistössä leviävät syöpäsolut ovat kuitenkin kehittäneet tapoja, joilla ne pysyvät hengissä myös ollessaan ympäröivästä kudoksesta irtautuneina.

Turun yliopiston tutkimus osoittaa, että solujen sisäinen reseptoriliikenne pitää ympäröivästä kudoksesta irtautuneet syöpäsolut hengissä. Jos tämä liikenne estetään, syöpäsolut eivät kykene leviämään.

Turun yliopiston akatemiaprofessori Johanna Ivaskan johtaman työryhmän tulokset ovat hyvin merkittäviä syöpätutkimuksessa. Ivaskan mukaan tutkimustulokset avaavat uuden näkökulman solun integriini-reseptoreiden toimintaan ja paljastavat uuden mekanismin, jolla syöpäsolut mahdollistavat syövän leviämisen. 

Lue koko juttu Turun yliopiston kotisivulla (linkki tutkimusjulkaisuun).