Hyppää sisältöön

Tiedekisojen voittaja Maria Lohi: ”Tietysti kemia”

Neljän tieteen kisojen lukion kemiakilpailun voittaja Maria Lohi suunnittelee vielä opiskelujaan ja uraansa, mutta yksi asia on varma: tulevaisuuteen liittyy kemia.

(Valokuvassa vasemmalta Kemianteollisuus ry:n Anni Siltanen lukion kemiakilpailun palkittujen kanssa: Tuomas Laalo Helsingin luonnontiedelukiosta (3. sija), Maria Lohi Martinlaakson lukiosta (1. sija) ja Niklas Koskinen Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiosta (2. sija). 

Matemaattisten Aineiden Opettajien Liiton MAOL:n järjestämien valtakunnallisten Neljän tieteen kisojen alkukarsintoihin osallistui tänä vuonna 10 000 nuorta. Neljän tieteen kisoissa kilpaillaan matematiikassa, kemiassa, fysiikassa ja tietotekniikassa. Tiedekilpailut ovat tärkeä keino osoittaa matemaattis-luonnontieteellisten aineiden harrastuneisuutta nuorille, joiden lahjakkuus on laajempaa kuin opetussuunnitelman mukaiset kurssit.

Kemia globaalien haasteiden ratkaisijana 
MAOL:n toiminnanjohtaja Juha Sola korosti puheessaan, että vaikka aina ei ole helppoa erottua massasta, se kuitenkin kannattaa. Vankka tieteellinen kiinnostus yhdistettynä hyvään tietotaitoon voi johtaa yllättävillekin urille. Tulevaisuuden työantajat arvostavat teknisten ratkaisujen hallintaa ja tiedettä, mutta myös luovuutta. Sola kehotti nuoria jatkamaan valitsemallaan tiellä ja luottamaan osaamiseensa.

Kemian palkinnot jakanut Kemianteollisuus ry:n asiamies Anni Siltanen oli samoilla linjoilla. Hän korosti luonnontieteiden merkitystä tulevaisuuden globaalien haasteiden ratkaisussa:

– Esimerkiksi ravinnon riittävyyden tai puhtaan veden saannin suuria haasteita voidaan ratkaista kemian avulla. Tulevaisuuden huippuosaajat ratkaisevat näitä haasteita ja siten ihan oikeasti vaikuttavat yhteiseen tulevaisuuteemme, sanoi Siltanen. 

”Tietysti kemia mukana” 
Lukion kemiakilpailussa on kaksi sarjaa. Perussarja on enintään kolme kemian kurssia suorittaneille. Avoimen sarjan alkukilpailuun voivat osallistua kaikki lukiolaiset. Kemianteollisuus ry tukee kilpailua vuosittain stipendeillä. Useat yliopistot tarjoavat lisäksi avoimen sarjan kymmenelle parhaalle mahdollisuutta päästä opiskelemaan jotakin luonnontieteellistä alaa ilman pääsykoetta.

Kemian kilpailun voittaja Maria Lohi Martinlaakson lukiosta osallistui jo viime vuonna Neljän tieteen kisojen kemian osuuteen ja pääsi tuolloin jaetulle neljännelle sijalle. Titraus tuntui tänäkin vuonna hieman hankalalta, mutta lisäharjoittelu kannatti. Maria suunnittelee ehdottomasti jatkavansa kemian parissa, todennäköisesti Aalto -yliopiston kemiantekniikan korkeakoulussa.

-En tiedä, missä olen kymmenen vuoden päästä, mutta tietysti siihen liittyy kemia!

Neljän tieteen kisoihin kuuluvat lukion matematiikka-, fysiikka- ja kemiakilpailut, peruskoulun matematiikkakilpailu sekä lukion ja peruskoulun yhteinen tietotekniikkakilpailu Datatähti. 

Lue lisää Neljän tieteen kisojen lukion kemiakilpailusta MAOLin kotisivulla

Lisätietoja

Anni Siltanen, puh. 044 562 5991, anni.siltanen (at) kemianteollisuus.fi