Hyppää sisältöön

Tervan valmistus Suomessa uhkaa loppua

Suomalaisen kansallisaarteen tervan valmistus on uhan alla. Reach-asetuksen viimeinen rekisteröinti päättyy vuonna 2018, mihin mennessä on toimittava. Rekisteröinti maksaa arviolta 200 000 euroa.

Tervassa tiivistyy paljon suomalaista teollisuushistoriaa. 1500-luvulta alkaen mäntytervaa on tuotettu sekä omiin tarpeisiin että myyntiin, myös ulkomaille. Tervaa on sanottu vientikauppamme ensimmäiseksi kansainväliseksi hittituotteeksi. Tervaa on käytetty mm. paanukatoissa etenkin kirkoissa, veneissä ja kosmetiikkateollisuudessa. Puupintaan sivelty terva suojaa puuta sieniltä, vedeltä, auringonvalolta ja tuholaisilta. 

Kemikaaliasetus Reach koskee myös tervantuottajia. Mäntytervan esirekisteröinnin teki 29 suomalaista toimijaa vuonna 2008. Varsinainen rekisteröinti, joka on tehtävä 1.6.2018 mennessä, maksaa arviolta 200 000 euroa. Summa on suomalaisille tervantuottajille valtavan iso. Jotta tervaa ja tervaan liittyvää osaamista ei lopullisesti menetetä Suomessa, on tervan pelastamiseksi käynnistetty talkoot. Sen tehtävänä on kerätä tervan rekisteröinnille tarvittava rahoitus ja toteutustapa, jossa pientuottajatkin saadaan rekisteröinnin piiriin. Aikaa on nyt kolme vuotta. 

Lue lisää tervan valmistuksen ja käytön historiasta, Reach-rekisteröinnistä ja tervatalkoista Kemia-lehden tuoreessa numerossa 4/2015. Artikkelissa on haastateltu mm. Kemianteollisuus ry:n johtajaa Juha Pyötsiää. Hän korostaa, että terva on vielä pelastettavissa, mutta kiire on.

Lisätietoja

Pelastetaan terva