Hyppää sisältöön

Tervan rekisteröintiin saatiin merkittävät avustukset

Suomen Kulttuurirahasto, Kirkkohallitus ja Svenska Kulturfonden ovat lahjoittaneet yhteensä 125 000 euroa tervan rekisteröintiin. Mäntyterva oli Suomen kemianteollisuuden ja vientikaupan ensimmäinen kansainvälinen menestystuote.

Euroopan kemikaalilainsäädäntö Reach edellyttää markkinoille tuotavien kemikaalien, kuten mäntytervan, rekisteröintiä 1.6.2018 mennessä. Rekisteröinnin arvioidaan maksavan noin 200 000 euroa, joten nyt kerätty 125 000 euroa on rekisteröinnin kannalta hyvin merkittävä. 

Suomi on ollut keskiajalta lähtien Euroopan suurin tervantuottaja. Mäntyterva oli myös Suomen kemianteollisuuden ja vientikaupan ensimmäinen kansainvälinen menestystuote. Mäntytervaa käytetään nykyään esimerkiksi purjeveneissä ja puukirkkojen paanukatoissa. 

Tervantuotannon jatkamiseksi on perustettu Eläköön terva -yhdistys, joka valmistelee tervan rekisteröintiä ja kerää rahoitusta sen toteuttamiseksi. Yhdistyksen puheenjohtaja on Kemianteollisuus ry:n johtaja Juha Pyötsiä. 

Suomen Kulttuurirahaston, Kirkkohallituksen ja Svenska Kulturfondenin merkittävillä lahjoituksilla tervan pelastaminen on yhden merkittävän askeleen lähempänä toteutumista. 

Lue Suomen Kulttuurirahaston tiedote 8.6.2016. 

Pelastetaan terva-kampanja