Hyppää sisältöön

Tavoitteena turvallisuuskumppanuus

Turvallisuusosaaminen on osa ammattitaitoa ja tärkeää käytännön työtehtävissä. Pohjaa osaamiselle luodaan jo ammatillisten opintojen aikana. Turvallisuusosaamisen kehittäminen on hyvä teema oppilaitosten ja yritysten väliselle yhteistyölle – turvallisuuskumppanuudelle.

Opetushallitus, Työturvallisuuskeskuksen Kemianteollisuuden työalatoimikunta sekä kemianteollisuuden Responsible Care -ohjelman yritykset ja yhteistyöjärjestöt ovat käynnistäneet yhteistyön, jossa nostetaan esille turvallisuuskulttuurin ja -osaamisen merkitystä etenkin ammatillisessa koulutuksessa.

Tavoite on lisätä oppilaitosten ja yritysten yhteistyötä ja jakaa hyviä käytäntöjä. Yhteistyössä voidaan hyödyntää turvallisuuskulttuurin kehittämisen malleja ja yritysten turvallisuuskäytäntöjä Näin voi syntyä myös pitkäaikaisia kumppanuuksia.

– Olemme iloisia, että kemianteollisuus teki aloitteen tästä turvallisuusosaamisen vahvistamisen yhteistyöstä. Kumppanuudella pystymme paremmin vastaamaan tulevaisuuden osaamistarpeisiin. Toivomme oppilaitosten johdon lähtevän mukaan turvallisuuskumppanuuteen, kannustaa Opetushallituksen ammatillisen koulutuksen johtaja Anni Miettunen oppilaitoksia yhteistyöhön.

– Kemianteollisuuden yrityksissä on paljon kokemusta turvallisuustyöstä ja näkemystä tulevaisuuden osaamistarpeista. Aloitteellinen ote ja perusosaaminen syntyvät jo opintojen aikana, ja tästä syystä pidämme alkavaa yhteistyötä tärkeänä. Oppilaitosten ja yritysten kumppanuus on  tehokas tapa löytää parhaat käytännöt osaamisen kehittämiseen, sanoo toimitusjohtaja Timo Leppä Kemianteollisuus ry:stä.

– Työturvallisuuskeskuksen kemianteollisuuden työalatoimikunta on lähtenyt innolla mukaan hankkeeseen. Oppilaitosten käyttöön on kehitetty Työsuojeluosaajaksi oppilaitoksessa -itsearviointimalli, joka avulla oppilaitos voi lähteä tarkastelemaan turvallisuustyötään, työsuojeluopetustaan ja käytänteitään. Hanke ja itsearviointi voivat olla myös hyvä tapa aloittaa kumppanuutta paikallisten yritysten ja oppilaitosten välillä, toteaa asiantuntija Petri Pakkanen Työturvallisuuskeskuksesta.

Turvallisuuskumppanuus yhteistyössä tapahtuu paljon vuoden 2018 aikana. Vuosi alkaa Opetushallituksen Turvallisuusosaamisen parhaat käytännöt -kilpailulla, jonka palkinnot jaetaan Opetusalan johtamisen foorumissa 11.-12.6.2018. Keväällä jatketaan yhteistyössä turvallisuusosaamisen aamupäivätapaamisia usealla paikkakunnalla. Tilaisuuksissa haetaan kumppanuuksia ja paikallisia tapoja toimia. Turvallisuusosaaminen saa myös näkyvyyttä SuomiAreenassa kesällä 2018.

Pitkän aikavälin tavoite on luoda oppilaitosten ja yritysten turvallisuuskumppanuuksia, jotka perustuvat jatkuvaan turvallisuusosaamisen kehittämiseen.

Turvallisuuskumppani-yhteistyössä mukana ovat Opetushallitus, Työturvallisuuskeskus, kemianteollisuuden Responsible Care -vastuullisuusohjelmassa mukana olevat yritykset ja ohjelman taustalla olevat järjestöt: Kemianteollisuus ry, Teollisuusliitto ry, Ammattiliitto Pro ry ja Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry.

Turvallisuuskumppanuus-yhteistyön aihetunnisteet Twitterissä ovat #turvallisuuskumppani ja #sakerhetspartner.