Hyppää sisältöön

Tanja Kallio: Akkuihin lisää tehoa ja turvallisuutta

Tanja Kallio kehittää akkuihin uusia ympäristöystävällisiä materiaaleja, jotka parantavat niiden tehoa ja vähentävät ylikuumenemisen riskiä.

Aalto-yliopiston dosentti Tanja Kallio innostui kemiasta jo yläasteella ja lähti lukion jälkeen opiskelemaan sähkökemiaa ja epäorgaanista kemiaa Teknilliseen korkeakouluun Otaniemeen. Väitöskirjansa hän teki vuonna 2003 polttokennojen komponenttien kehittämisestä.

Viime vuosina Kallion työn painopiste on ollut akkututkimuksessa, jossa Aalto-yliopisto on saavuttanut useita merkittäviä tutkimustuloksia.

Tutkimusryhmä on esimerkiksi onnistunut korvaamaan akun elektrodeihin käytettävän myrkyllisen liuottimen vedellä. Tämä alentaa akkujen valmistuskustannuksia ja vähentää työntekijöiden riskiä altistua haitallisille aineille.

”Akkujen kestävyyden ja ympäristöystävällisyyden ohella tärkeää on turvallisuus. Tutkimuksen tavoitteena on vähentää nykyisten akkujen ylikuumenemisriskiä”, Kallio sanoo.

Mobiililaitteiden nopea kehitys ja sähköautojen yleistyminen antavat akkututkimukselle lisävauhtia, ja yrityksillä on kova tarve saada hyödynnettyä tutkimusta omassa tuotekehityksessään.

”Akkujen kehittämisen on lähdettävä aina käyttökohteesta. Esimerkiksi kännyköihin ja sähköautoihin tarvitaan entistä kevyempiä ja pitkäikäisempiä akkuja, jotka latautuvat mahdollisimman nopeasti”, Kallio korostaa.

Uuden haasteen akkututkijoille tuovat uusiutuvan energian käytön lisääntyminen. Esimerkiksi aurinkoenergian talteenottoon tarvitaan kipeästi uutta akkutekniikkaa, joka mahdollistaisi suurten energiamäärien varastoinnin.

Teksti: Matti Remes
Kuva: Sini Pennanen